Cinder!

En bokknyhet denna veckan var att Cinder av Marissa Meyer äntligen släpptes på svenska och här kommer mina tankar om den boken!
 
Cinder är 17 år och jobbar som mekaniker. Hon är också en cyborg, en människa med maskindelar. Sina maskindelar fick hon efter att ha varit med om en allvarlig olycka. Tiden innan olyckan minns Cinder ingenting av. Som cyborg har man inga rättigheter, utan Cinders elaka styvmor bestämmer helt och hållet äver henne.
 
En dag kommer prins Kai till hennes marknadsstånd där hon utför reparationer. Han vill ha hjälp att laga en android. Men prinsen vet inte att hon är en cyborg, för annars skulle han väl aldrig prata med henne eller? Vid denna tid härjar en fruktansvärd sjukdom på jorden, pesten, som skördar nya offer för var dag som går. Kais pappa, Kejsaren, är en av de smittade. Cyborger utses som försökskaniner  i jakten på ett botemedel och behandlingen innebär en säker död.
 
Samtidigt smider den onda måndrottningen Levana sina planer för att ta över jorden. Hennes villkor för att inte starta ett krig är att få gifta sig med prins Kai och skapa en allians mellan lunarer och människor.
 
Boken beskrivs som en Askungesaga som man aldrig glömmer och jag är faktiskt beredd att hålla med. Askungen finns där i bakgrunden men nu i en helt ny fantasy/sci-fi-värld. Marissa Meyer har skapat en mycket fängslande och rafflande historia som man bara vill läsa mer utav. Trots att boken är en gammal saga som berättas på nytt känns historien fräsch och nytänkande. Underbart helt enkelt!
 
Cinder är den första delen i Månkrönikan i vilken fyra delar är planerade. Ett STORT tack till Mix Förlag för en jätterbra bok. Det är en serie som jag garanterat ska fortsätta att läsa!
 
/Sara
 
Cinder


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0