Judit recenserar: Kvinnan som gick till sängs i ett år

Dagen då Evas tvillingar flyttar hemifrån för att börja på universitet går hon och lägger sig. Det är inte någon välgenomtänkt plan Eva har, hon vill bara vila sig efter 17 års slit och tänka färdigt alla tankar hon har. Men sen blir det så att hon inte stiger upp på ett bra tag, och omgivningen upprörs – Evas mamma, svärmor, och inte minst maken Brian, som redan har nog med problem på sitt jobb som astronom samt med sin älskarinna. Ska han nu behöva lägga tankemöda och energi på hushållet som försummas av hans fru?!

 

Den här historien låter som en fars, men är faktiskt mer tankeväckande och jordnära än man kan tro. Sue Townsend (författaren bakom bland annat böckerna om tonårs- och vuxenlivskrisande Adrian Mole) har en sällsynt blick för det absurda i vardagen och det verkliga men galna inom familjeliv. En av de stora behållningarna med boken är karaktärerna som målas upp med sådan skärpa och träffsäkerhet att det är ren njutning att läsa. För det blir rät många karaktärer som vandrar genom boken, i och med att nyheten om Evas självvalda sängliggande sprider sig. Först besöks hon av kvinnor i bekantskapskretsen som i hemlighet önskar att de hade vågat göra som hon, sedan kommer folk från när och fjärran (trots Evas obehag inför det hela) för att söka allmänna råd för sina liv.

 

Kan man välja så tycker jag att man ska läsa boken på engelska. Det är de fina nyanserna och dialektala uttrycken i den brittiska engelskan som gör det roliga ännu roligare, när Evas mattegenier till tvillingar försöker klara livet i sin osunda tvillingsymbios, när Evas mor och svärmor ojar över den sängliggande Eva som ett par ur ”Pantertanterna”, eller den sympatiske och kärleksfulle rastafarimannen Alexander som börjar som allt-i-allo men blir Evas vän och stora stöd genom hela processen.

 

Den här historien är komplex, för trots roligheterna rymmer den en del svärta och mänskligt djup, ilska, sorg och kalabalik. Rekommenderas!

 

/ Judit

 

 

Kvinnan som gick till sängs i ett år (inbunden)Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0