Judit recenserar: En tesked jord och hav!

I början av 1980-talet bor elvaåriga Saba med tvillingsystern Mahtab och föräldrarna i en liten by i norra Iran. De har nyligen flyttat dit från Teheran för att få ett lite lugnare liv. Familjen är nämligen kristna intellektuella, och eftersom de har konverterat från islam riskerar de dödsstraff efter införandet av sharialagarna i och med revolutionens ändringar 1979.

 

Saba och Mahtab älskar allt som är utländskt och i synnerhet amerikanskt. De skriver långa gloslistor för att förbättra sitt engelska ordförråd, lyssnar på amerikansk popmusik, samlar på insmugglade tidningar och tittar på illegala tv-serier. När mamman och Mahtab försvinner är Saba övertygad om att de har flyttat till USA utan henne. Förlusten präglar både henne och pappan för resten av livet, och under uppväxten tillbringar Saba mycket tid med att fantisera ihop hur tvillingsystern lever den västerländska versionen av hennes eget liv.

 

Innan jag började läsa ”En tesked hav och jord” hade jag redan lite kunskap om den iranska revolutionen och dess konsekvenser för folket i Iran, mest genom böcker som ”Persepolis”-serien av Marjaneh Satrapi (självbiografisk roman i serieform, rekommenderas starkt!!). Ändå blev jag ofta frustrerad och upprörd av skildringarna över hur både män och kvinnor utsätts för begränsningar och övergrepp i religionens namn, begränsningar som har sin grund i förvrängda islamiska regler. Det är en stark berättelse i bästa orientaliska sagoberättarstil, där flera personer får turas om att agera berättarröst. På så sätt får man en klarare helhetsbild där personernas upplevelser får komplettera varandra, och man får även en inblick i iranska seder och bruk, bygemenskapens funktion och vardagslivets detaljer.

 

Dock undrar jag länge vad avsnitten där Saba fantiserar ihop Mahtabs liv ska vara bra för – man vet ju att det inte är sanningen. Sedan, ju längre in i berättelsen jag kommer, inser jag att den hopdiktade alternativa verkligheten fyller funktionerna av hopp och framtidstro, att kunna ha frihet och kontroll över sitt liv i en värld av begränsningar och brutalitet under det islamistiska styret. Det är ett snyggt och effektivt grepp.

 

Läs en tesked hav och jord om du är intresserad av nutidshistoria och kvinnors kamp för bättre villkor i välskriven romanform.

 

Författaren Dina Nayeri är själv född under revolutionstiden i Iran, och flydde som nioåring till USA med sin familj. Kolla in hennes urtjusiga och intressanta hemsida: www.dinanayeri.com

 

Tack Damm förlag för läsexemplaret!

 

En tesked jord och hav

 

 



Kommentarer
Postat av: Lena

Fick hem den för ett tag sedan. Skall läsas ganska snart! Ser fram emot detta!!

2013-05-30 @ 17:25:41
URL: http://lenasgodsaker.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0