Judit recenserar: Sommarboken!

Beth Lowe arbetar på ett konstgalleri i London och tycker att hon har rätt bra ordning på sitt liv. En dag får hon ett paket med utländska stämplar. Innehållet river upp många gamla sår – jämte ett fotoalbum berättar det medföljande brevet att Beths mamma, som hon inte haft kontakt med på många år, nu har dött. Fotoalbumet, som har namnet ”Sommarboken” är gjort av Beths mamma och innehåller fotografier från barndomssomrarna då Beth fortfarande använde sitt ungerska namn Erzsi och tillbringade somrarna hos sin ungerska mamma i Ungern.

 

Beth vill till en början inte kännas vid ”Sommarboken” och de smärtsamma minnena, men när hon väl börjar titta på fotografierna, återvänder barndomens händelser, sommar för sommar, och berättelsen följer detta mönster. Vi får ta del av vad som hände i Beths liv från tioårsåldern då mamman valde att lämna familjen, livet i Devon där Beth stannade med pappan och de stora kontrasterna mellan vardagens stillsamma liv och somrarna med den bohemiska mamman, år för år, till den sommaren när Beth är sexton år och allt förändras.

 

Författaren Emylia Hall är född och uppvuxen i England, har en ungersk mamma och en engelsk pappa. Jag som själv har ungersk bakgrund och har upplevt ungerska somrar känner igen många detaljer i berättelsen: hettan och ljuset, smaker och dofter, ungerskt beteende. Stämningen är mycket väl uppbyggd och miljöbeskrivningarna är kortfattade men fantastiska. Det enda som stör mig i sammanhanget är att vissa ungerska namn och ord ibland är felstavade – inte för att det kommer att störa så många läsare, men nog hade författaren och förlaget tillräckligt med ungerska kontakter för att dubbelkolla sådant… Men som helhet är ”Sommarboken” en fantastisk debutroman med en berättelse om en familj som borde vågat bryta tystnaden och kommunicerat tydligare med varandra istället för att riskera kärleken eller att förlora varandra. En vacker berättelse som har något sagolikt över sig, (som barndomens sommarminnen ofta har) och som samtidigt lyckas förmedla en gripande skildring av hur det är att som vuxen konfronteras med sanningar och lögner som borde ha retts ut för länge sen.

 

Tack till förlaget Forum för läsexemplaret!

 

/Judit

 

Sommarboken



Kommentarer
Postat av: Lena

Låter som en mysig bok!

2013-06-20 @ 18:33:40
URL: http://lenasgodsaker.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0