Recension av tre ljudbokstjänster

Under det senaste halvåret har jag testat tre olika ljudbokstjänster. Samtliga tre tillhandahåller  möjlighet för dem som prenumererar att även kunna läsa e-böcker, något som jag inte har provat att göra inom ramen för dessa prenumerationstjänser, så det här inlägget kommer endast att utvärdera hur tjänsten för ljudböcker har fungerat.

De tre ljudbokstdistributörer som jag har provat är Storytel, Adlibris Mondo och E2Go. Jag har provat dem alla tre i två omgångar var, med några månaders mellanrum, och har på så sätt kunnat ta del av eventuella uppdateringar och buggfixar. Jag har använt iPhone-appen för tjänsterna, men jag vet att samtliga har, eller är på gång med appar även för androidtelefoner.

Utbud: Alla tre tjänsterna har ganska likvärdigt utbud. Första gången som jag provade E2Go var deras utbud mycket magrare än de andras, men de har verkligen genomgått en stor förändring och kan anses vara likvärdiga på de flesta sätt. Ett stort minus för Adlibris Mondo som ju är en del av Adlibris som helhet, och där ljudböcker kan köpas styckvis: för att tjäna mer på nya böcker (antar jag) släpps inte dessa för ljudboksprenumeranter direkt. Som ett exempel: medan jag var prenumerant på Mondo släpptes en bok i ljudboksformat som jag hade väntat länge på. Boken i fråga fanns inte tillgänglig för oss prenumeranter, men fanns att köpa för 154 kronor. Det gick ungefär en månad innan boken i fråga blev möjlig att lyssna på för prenumeranterna, samtidigt fanns den att lyssna på för prenumeranter hos Storytel och E2Go. Väldigt dåligt av Mondo, tycker jag, när man betalar 169 kronor i månaden.

Användarvänlighet: Hos samtliga tre tjänster går det att ladda ner boken så att man har den offline och inte behöver vara uppkopplad under tiden som man lyssnar, vilket är jättebra. Nedladdningen gick snabbt och enkelt hos alla tre. Det finns bokmärkesfunktion samt tidsinställning för att appen ska stängas av efter en viss tid vid till exempel planerad insomning i alla tre appar.

Alla tre tjänster ger dig möjlighet att skapa din egen bokhylla, det vill säga att lägga till böcker som du vill lyssna på i framtiden, eller att ha flera aktiva böcker på gång samtidigt att växla mellan. Storytel är i nuläget ensam om att erbjuda växling mellan e-bok och ljudbok, det vill säga att om du har lyssnat på en bok i din telefon och sen vill fortsätta på din surfplatta så kommer du att få en fråga när du öppnar appen om du vill fortsätta läsa samma bok. Det är praktiskt om du har en bok som du läser i läsplattan och en annan som du lyssnar på när du är på språng. Så slipper du mecket med att byta bok varje gång du startar appen i en annan device. I de fall när boken finns i båda formaten så kan du växla mellan dem och bokmärket följer med. (Lyssna på väg hem från jobbet och sedan när du vill läsa vidare växlar du bara till e-boken och fortsätter där du var, du behöver inte spola eller bläddra för att hitta var du slutade sist).

När det gäller att kunna hoppa fram och tillbaka i texten (om man har missat något eller råkat somna) har Mondo bäst funktioner, se bilderna nedan. Man kan spola fram och tillbaka i alla tre appar, men inte ange exakt tid. Hos Mondo kan man spola 30 sekunder eller fem minuter i taget.

 
Pris: Storytel och Adlibris Mondo kostar 169 kronor per månad, medan E2Go tar 189 kronor i månaden. Det föreligger ingen bindningstid hos någon av tjänsterna, man kan avsluta sitt abonnemang när som helst.

Hos mig skapar det ändå en märklig känsla att inte få någon egentlig bok på köpet. Du behåller inte böckerna som du har lyssnat på, du har ”bara” upplevelsen kvar. På det hela taget tycker jag att det är väldigt praktiskt med ljudböcker vid pendling eller under arbete som sysselsätter händerna, men att abonnemangen fortfarande är för dyra för att jag ska kunna ha dem pågående året om.

 

 

 



Kommentarer
Postat av: Susanne

Tack för din guide! Har du koll på Barn och ungdom. Vilken tjänst som har bäst utbud där?

Svar: Oj, jag kan inte säga med säkerhet, men enligt min högst subjektiva erfarenhet verkar Storytel ha bäst utbud inom den genren. Testa själv någon prova-på-månad hos tjänsterna som jag gjorde! /Judit
Bea, Sara och Judit

2015-03-03 @ 18:29:29
Postat av: Ljudboksappar

Enligt vår uppfattning har Storytel det bästa utbudet av barn- och ungdomsböcker i dagsläget bland de olika apparna.

Överlag verkar de ha snäppet vassare utbud än konkurrenterna enligt undersökningen vi gjorde. Läs gärna mer här: https://ljudboksappar.se/jamfor-utbud

Givetvis kan utbudet av olika titlar förändras över tid. Därför kan det finnas anledning för oss att göra ett nytt test snart.

2016-09-25 @ 13:08:42
URL: http://https://ljudboksappar.se/
Postat av: Ljudboksappar

Oj, det blev något fel med länken i signaturen. Nu är det åtgärdat (ändra gärna den tidigare länken om ni har möjlighet).

2016-10-09 @ 14:35:17
URL: http://ljudboksappar.se
Postat av: Stina Nilsson Bassell

Hej!
Min roman finns som ljudbok!
Skulle bara tipsa:)
Stina

https://stinanilssonbassell.wordpress.com/2016/11/12/historisk-roman/

2016-11-20 @ 13:22:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0