Pottungen

I den andra delen i serien om hertiginnan Charlotte och hennes liv i det svenska 1700-talets kungliga hov har vi kommit fram till 1792 när händelserna tar sin början. Kung Gustav III ligger för döden efter attentatet under den berömda maskeradbalen, och hans son är ännu omyndig. Charlottas make, hertig Karl, utses till förmyndare, och ser nu sin chans att gripa makten.

Samtidigt med intrigerna på slottet försöker den före detta ”pottungen” Johanna att skapa ett bättre liv för sig själv och sonen Nils. Båda kvinnorna, hertiginna som fattig arbeterska, lider av tidens begränsningar gällande kvinnor, och i takt med att även Stockholm smittas av de franska revolutionära tankarna, börjar hoppet växa hos folket, ett hopp om färre umbäranden och mer inflytande.

Där den första delen av serien (Barnbruden) bara påbörjade berättelsen ur ett kvinnohistoriskt perspektiv, tar nu den andra delen vid nästan uteslutande ur denna synvinkel. Hertiginnan och hennes hovmästarinna Sophie von Fernsen bildar till exempel det hemliga sällskapet Blåstrumporna, där man diskuterar tidens revolutionära idéer ur kvinnoperspektiv, samt tar del av skrifter författade av dåtidens kvinnliga pionjärer. Hertiginnan Charlotta har det inte lätt: hon har fortfarande inte lyckats föda hertigen en arvinge, och betraktas därför av sin man som värdelös, vilket ger henne minskat inflytande. Johanna å sin sida står inför ett lockande erbjudande om giftermål, men ingår hon äktenskap tillfaller allt hon äger den blivande maken, och hon kommer inte längre att kunna bestämma över de små tillgångar hon har lyckats skrapa ihop. Är kärleken värd att riskera oberoendet för?

Det är spännande och engagerande läsning rakt igenom, läsning som manar till eftertanke och tacksamhet över hur långt vi har kommit i kampen för jämställdhet. Bokens inledande citat är till exempel taget ur Encyklopedin från 1700-talet där man under ordet ”kvinna” kan hitta följande beskrivning:

Kvinnor kan uppfatta saker och ting snabbare än män, men eftersom de inte förmår fundera över något en längre stund utvecklar de aldrig den förmåga till eftertanke som krävs för ett sunt förnuft.”

Det finns gott om diskussionsämnen i både den första och andra delen av serien, både ur allmänt historiskt och kvinnohistorisk perspektiv, vilket gör böckerna mycket lämpliga att läsas i till exempel bokcirklar. Den tredje och avslutande delen av serien utkommer i höst hos Piratförlaget med titeln Rävfhonan. Författaren Anna Laestadius Larsson är journalist med starkt intresse och engagemang för kvinnohistoria och villkoren för kvinnor idag.

 

 
 


Kommentarer
Postat av: Boklysten

Den väntar i bokhyllan och jag är så sugen på att börja läsa.

2015-08-31 @ 10:40:23
URL: http://boklysten.blogspot.se/
Postat av: Lena

Har båda de första böckerna väntandes i bokhyllan.

2015-08-31 @ 15:21:28
URL: http://lenasgodsaker.blogspot.se/
Postat av: Louise

Pottungen står näst på min att-läsa-lista! :)

2015-08-31 @ 18:15:30
URL: http://bokenartankensbarn.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0