Inför bokmässan

En av mina läsutmaningar i år är att läsa fler böcker från Ungern, på ungerska. Både för att hålla mitt hemspråk vid liv även skönlitterärt, men i år särskilt på grund av Bok- och biblioteksmässans ungerska tema. Hittills i år har det inte blivit någon ungersk bok läst, bara några tidskrifter, men när mamma åkte en sväng till Ungern för några veckor sedan, passade jag på att skicka med en bokbeställning. 
Boken jag önskade och fick är Harmonia caelestis av Peter Esterházy, en författare som kommer att besöka Bokmässan i september. Denna tegelsten handlar om hans släkt, Esterházys, som har haft betydande roller genom Ungerns historia, vilket författaren skildrar genom 500 års tillbakablickar. Förmodligen hade han själv hamnat i en annan position om inte kommunism och krig hade kommit emellan. Att vara adlig sågs som att vara klassfiende, och släktens egendomar konfiskerades. Peter såg sin far bli helt förstörd av detta. Skälv blev han författare i brist på annat (barn till klassfiender nekades komma in på många utbildningar). 
I samband med att boken skulle ges ut öppnades de kommunistiska övervakningsarkiven kring millenieskiftet och man fick tillgång till hur ens egen släkt övervakades och dokumenterades, om man ville veta.  (Min egen släkt fick överraskande fakta att ta till sig, men det är en annan historia). Esterházy fick i samband med detta veta att hans far blev angivare. I ljuset av detta ter sig hans skildring över släktens och faderns liv helt annorlunda, ska han ge ut den, eller inte? Han bryter ihop men bestämmer sig sedan för att ge ut boken tillsammans med en tunnare förklaringsbok, den till höger, ett sorts kompendium som går hand in hand med den ursprungliga bokens händelser, fast med nya facit i hand. 
Jag ser fram emot läsningen. Dock kommer den att ta tid, det är många sidor jag har att göra med, och det kan hända att jag sparar läsningen till semestern. 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0