Författarbesök: Joseph Davis

I dag hälsar vi fantasyförfattaren Joseph Davis varmt välkommen till bloggen! Dessutom har vi fått förmånen att lotta ut ett exemplar av hans bok "Markus av Trolyrien" via Instagram, så missa inte det. Besök @beasbokhylla för att vara med och tävla! / Beas bokhylla
 
  
 

En gång frågade jag en svensk vän varför svenskarna tar av sig skorna när de kommer in i ett hus. ”Varför vill amerikanerna ha skorna på?” kontrade hon, och jag hade inget svar.

Ett tvärkulturellt möte är ofta ett möte med det absurda. Som amerikan bosatt i Sverige möter jag det absurda varje dag, både hos min svenska omgivning och hos mig själv. Osthyvlar, fika, tusen olika sätt att spola en toalett (och än så länge inte ett enda lilla silverhandtag) – varje dag möter jag företeelser som är självklarheter här i Sverige men som skulle ha varit otänkbara i USA. Kulturskillnaderna kan väcka olika reaktioner hos mig, från skratt till frustration eller ibland båda två (ska man verkligen betala fem kronor för en offentlig toalett!) Med lite eftertanke kan både skrattet och frustrationen hjälpa mig att upptäcka det absurda hos mig själv, att ifrågasätta mina egna ”självklarheter” och växa som människa. Och så kan det hjälpa mig att skriva fantasy och skapa konstiga och härliga världar.

I höstas debuterade jag på svenska med fantasyromanen ”Markus av Trolyrien”. I boken följer man med Markus, en svensk tonårskille som av misstag blir kidnappad till Valarien, en värld med helt annorlunda spelregler. Där tror folk att han är den försvunne prinsen som ska rädda dem ifrån de invaderande monstren, och de låter sig inte övertalas av hans protester. Samtidigt som Markus brottas med sin nya uppgift som världens motvillige beskyddare måste han även lära sig att navigera Valariens nya och främmande kultur.

När jag skapade Valarien tänkte jag först och främst på kulturkrockar – sådana som jag har varit med om och sådana som jag skulle kunna vara med om. Min fantasyvärld blev ett enda stort ifrågasättande av sådant som är självklart här i Trolyrien (som valarna kallar vår värld). Varför köpa nya kläder hela tiden när man kan plocka dem från ett orange klädesträd i stället? Varför klippa gräset när man kan äta det, och vad menar du med att det ska vara grönt? Varför hälsa i hand som en vilding när man kan hälsa med ett artigt spottande? Och varför slänga helt bra sopor när man kan mata byns jättesnigel med dem?

För Markus kan sådana kulturella skillnader leda till förvirring och frustration. För bokens läsare har det lett till en hel del skratt. Markus av Trolyrien är skriven för tonåringar men har även fått bra respons av barn och vuxna, och mycket av tjusningen verkar ligga i den absurda världen. Emma på Bokgläntan beskriver Valariens unika växtlighet som ”en riktig färgklick” och skriver ”jag gillade miljön skarpt”. Västmanländskans bokblogg skriver om ”kontrasterna mellan människovärlden (Trolyrien) och Valarien och alla de seder och varelser som Markus möter där” och säger att det gör Markus av Trolyrien till ”en riktigt rolig bok på många ställen.” Även yngre läsare har skrattat och skämtat om det traditionella valariska hälsningssättet.

Tvärkulturella möten kan vara mycket berikande. I mitt fall har de även berikat mitt författarskap. Gillar du roliga kulturkrockar, oväntade händelser och färgglada, absurda miljöer, då är du varmt välkommen att följa med Markus på hans äventyr i Valarien.

/Joseph

 

Gör gärna ett besök på Josephs författarsida på facebook! 

Markus av Trolyrien kan du köpa på bland annat Bokus och Adlibris.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0