Veckans look-alike

Jag kan nörda ner mig i saker som till exempel bokomslag rätt rejält. Jag roas av layout, typsnitt, formgivning, och som bekant när två bokomslag är så lika varandra att man inte förstår att folk i branschen inte har bättre koll än så på det de får betalt för att utföra.
Häromdagen läste jag om nya, hajpade böcker på New York Times hemsida. De rekommenderade en nyutgiven bok som heter All summer long. Vid närmare titt på omslaget tyckte jag mig känna igen den svenska pocketutgåvans omslag av Presidentens hustru av Curtis Sittenfeld.
 
 
 
Det är ju för tusan samma bild!! Och jag har full förståelse för om någon förläggare i USA inte har koll på en svensk pocketutgåva som kom 2010, men nog måste det gå att lägga in bilden i någon för ändamålet avsedd databas eller bara googla för att försäkra sig om att den inte har använts av någon annan förut?! Eller är bilden en standardbild för "förmögen amerikansk kvinna på semester" när någon sådan behövs? Det är bara så osannolikt att någon ska råka hitta exakt samma bild att använda på två helt olika böcker. Eller hur funkar det? Det är sånt här som jag kan fundera på under sömnlösa nätter.
 
 
 

RSS 2.0