Fallet med de försvunna böckerna!

Nu har jag läst färdigt Ian Samsons Fallet med de försvunna böckerna. Boken handlar om Israel Armstong en judisk, halvirländsk, småknubbig bibliotekarie som dessutom är vegetarian. När han får tjänsten som bibliotekarie i ett litet irländskt samhälle blir inte välkomnandet det han hade trott. Förutom att han är britt och dessutom jude i en konservativ, irländsk, köttälskande, katolsk stad, så upptäcker han vid sin ankomst att biblioteket har stängt...för gott. Då kommunen inte planerar att öppna det någonsin igen får Israel ta över den gamla bokbussen. Som om det inte vore krångligt nog så har dessutom alla 15.000 biblioteksböcker försvunnit och det är nu upp till Israel att hitta dem annars får han aldrig återse sitt kära London.

Handlingen låter lovande till en början, men faktum är att den är lite tunn. Boken är på lite över 300 sidor, men när man tänker tillbaka på vad som utspelat sig på de sidorna inser man att det faktiskt inte har hänt så mycket. Överlag känns handlingen lite tunn och trådig. Alla lösa ändar har inte riktigt blivit fästa och man får inte någon sammanhängande känsla av boken. Trots detta fastnar man och sidorna flyger förbi. Samson lyckas på ett skickligt sätt att skildra den melankoliske bibliotekarien som känner sig förorättad och oförstådd vart han än går. Visserligen kan man inte klandra honom. Redan innan han har börjat jobbet har han alla odds emot sig.
Överlag är det en hyfsad bok som i viss mån kan liknas vid en ganska slätstruken engelsk komedi, vilket regniga kvällar kan vara ett riktigt trevligt tidsfördriv.

/ Bea
Kommentarer
Postat av: Annika

Låter lovande tycker jag framför allt när vädret är urtrist här hemma. Jag ska strax ta itu med den här boken som fick mig att le redan efter att ha läst baksidestexten ...

2011-05-17 @ 07:04:32
URL: http://alkb.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0