Nattönskningen!

"Ingunn har stor aptit på män och brukar alltid vara den som gör slut. Hon vill inte riskera att någon tröttnar på henne och tar därför det säkra före det osäkra. Arbetet som musikjournalist innebär många resor och möten med artister - och män. Genom dejtingsajter ordnar hon förbindelser som garanterat blir tillfälliga och hon kastar sig från det ena passionerade förhållandet till det andra. Och hon är framgångsrik - männen älskar henne. Åtminstone för en natt. I ett svagt ögonblick bestämmer sig Ingunn för att bli en sundare människa. Hon ska börja träna. På den första rundan med de nyinköpta gåstavarna möter hon en sjuårig flicka i sällskap med sin hund och sin pappa. Han visar sig vara en man som inte låter sig glömmas så lätt. Men är Ingunn redo att släppa kontrollen och låta en man komma riktigt nära?" (Beskrivning från adlibris)
 
 

Det är inte ofta jag läser en bok som jag tycker är rent dålig, men det är just vad jag har gjort. Nattönskningen har inte varit någon uppmuntrande läsning. Ingunn är en 38-årig musikjournalist med en mer eller mindre destruktiv livsstil. Utan att överdriva kan man kalla henne en sexmissbrukare med alkolisttendenser. De första tre fjärdedelar av boken får man följa Ingunns eskapader i och utanför sängkammaren. Det hela blir tämligen tröttsamt och inte så lite magstarkt ibland. Man skulle kunna tro, med tanke på ämnet, att denna bok skulle ta någon form av ställning. Ha en moralisk underton. Men detta verkar Ragde betacka sig och kanske är det just det som gör boken uthärdlig att läsa, enligt min åsikt. Författaren utövar förvånansvärt lite inflytande på sina karaktärer. Det finns inget rätt eller fel bara en dokumentation av denna Ingunns liv. Personligen tycker jag att både storyn och karaktärerna faller platt och jag skönjer ingen som helst driv i handlingen. Det finns en tillstymmelse av utveckling i Ingunns karaktär, men det känns som att författaren backar från att ta steget fullt ut, kanhända av rädsla för att verka moraliserande. Sammantaget blir intrycket rätt så intetsägande och jag tror inte att jag kommer att komma ihåg vad den här boken handlade om förutom sex. För mig blev Nattönskningen av Anne B. Ragde en flopp.

 

/ Bea

 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer
Postat av: bokmal73

Jag håller med dig om Nattönskningen. Verkligen inte bra. Har precis skrivit ett inlägg om den och även nämnt att du bloggat om boken
http://bokmal73.wordpress.com/2013/09/15/nattonskningen/

Svar: Det ska jag genast kolla in. / B
Beas Bokhylla

2013-09-15 @ 21:21:06
URL: http://bokmal73.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0