Judit recenserar: En egen plats

Sommaren 1948 anländer en främling till den lilla staden Brownsburg i delstaten Virginia. Han heter Charlie Beale och i sin pickup har han två resväskor: den ena innehåller pengar och den andra en uppsättning slaktarknivar. Till en början sover Charlie under bar himmel vid floden, men efter att han fått jobb hos den lokala slaktaren köper han så småningom ett hus. Slaktaren Will och hans familj blir Charlies bästa vänner, sexåriga sonen Sam följer honom överallt. Charlie accepteras i den lilla staden på grund av väl utfört arbete och sitt trevliga och anspråkslösa sätt.

 

Historien är mycket vackert beskrivet, med efterkrigstidens jordnära optimism i USA som grundkänsla. Livet i den lilla staden är detaljrikt och färgstarkt skildrat, språket vackert.

 

Det går bra för Charlie tills han träffar Sylvan Glass, unga hustrun till en äldre man, som är traktens rikaste invånare. Sylvan har under Hollywoodfilmernas inflytande skapat sig en låtsasvärld där hon ständigt spelar huvudrollen i en film. Charlie och Sylvan dras ögonblickligen till varandra och inleder en förbjuden kärleksrelation. Pojken Sam är den enda som vet om deras hemlighet – en otrolig stor tyngd att lägga på en pojke på bara sex år. Sam kan inte riktigt hantera situationen och blir bråkig och ledsen. Samtidigt påverkar kärleksaffären varje tanke och handligt hos Charlie, inte nödvändigtvis till det bättre. Han blir uppslukad av Sylvan, nästan besatt, och relationen tär på honom i sin hopplöshet medan han fantiserar om möjligheter som han inte ens vågar uttala.

 

Någonstans här ändras tonen i berättelsen från oskuldsfull optimism till känslan av annalkande katastrof. Men när den väl kommer och allt hotar att raseras vrids historien ett snäpp till…

 

Det är ett välskrivet och spännande relationsdrama som författaren Robert Goolrick målar upp. Han behärskar konsten att kunna skapa stämningar som stannar kvar hos läsaren. Stundtals frammanar historien samma känsla som en gammaldags ballad. Det är elegant och minnesvärt. Författarens förra bok, ”Trogen hustru sökes”, blev en framgång, och jag tror att ”En egen plats” kommer att bli det också.

 

Tack förlaget Historiska media för läsexemplaret!

 

/ Judit

 

En egen platsKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0