Lina + Tobbe = Rymden

Någon vecka in på det nya året 2015 kom det en bok till min brevlåda. Det var ungdomsromanen Lina+Rymden=Tobbe. Redan paketeringen (stjärnbeströdd cellofan) och det medföljande bokmärket andades ambitiös marknadsföring, och den yttre layouten var snygg och ungdomlig. Såna saker ska egentligen inte spela någon roll, men det skadar inte om det första intrycket av en bok är bra.

Berättelsen utspelar sig i oglamourösa Torslanda, där Tobbe, en rymdälskande nörd, går på högstadiet och har precis bytt skola. I den nya skolan blir Tobbe mobbad, men kan glädja sig åt det ofattbara att vara vän med Lina, Torslandas coolaste person enligt Tobbe. Linas liv är struligt och hennes föräldrar ska precis skiljas, och Lina gör saker som Tobbe tycker är helt fel – skolkar, dricker och umgås med skumma personer. För att inte förlora Linas vänskap är Tobbe beredd att ändra sig och utmana sina gränser, men hur långt är man beredd att förändras för någon annan innan man förlorar sig själv?

Det här är alltså en bok som vänder sig främst till ungdomar som går på högstadiet, och följaktligen är igenkänningsfaktorn för målgruppen hög. Det är driv i berättelsen, fast språket är enkelt, och de korta kapitlen gör att även den läsovana tonåringen slipper tröttna. Så jag tycker att både layout, språknivå och disposition lämpar sig väl för att kunna tilltala högstadieungdomar.

Berättelsen om vanliga tonårsliv lunkar på med en och annan överraskning, tills man kommer fram till det sista kapitlet där allt vrids om. Jag var faktiskt tvungen att gå tillbaka och läsa om stora delar av berättelsen eftersom jag efter sista kapitlets twist såg allt i ett annat ljus. Jag tror att just efter den biten skulle det kunna uppstå en del bra diskussioner med mycket eftertanke om identitet, medmänsklighet och hur man behandlar varandra i en högstadieklass om man till exempel läste boken inom ramen för svenskundervisning.

Författaren Gustaf Lingmarks debut är lovande och temat angeläget. Hoppas att han fortsätter att ge ut böcker inom genren – vi behöver fler böcker som kan främja läsandet hos högstadieelever som annars är så svära att nå beträffande läsning!


 

 

 
 

 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0