Binas historia

Bin skapar förutsättningen för vårt jordbruk genom sin pollinering. Utan dem skulle många av våra grödor inte bära frukt och vår civilisation som vi känner den skulle hotas. Vad skulle hända om bina försvann?

Det är kring den frågan Binas historia av Maja Lunde kretsar kring, men är uppdelad i tre olika historier, som på ett mycket fyndigt sätt visar sig ha kopplingar. För det första i mitten av 1800-talet i Hertfordshire, England, där den misslyckade och deprimerade naturvetaren William drömmer om att konstruera en helt ny sorts bikupa, medan han på bekostnad av sin vetenskapliga forskning måste ägna sig åt familjeförsörjning. För det andra under början av 2000-talet i Ohio, USA, där biodlaren George sliter med en gård som inte riktigt vill gå bra ekonomiskt. Till råga på allt dyker det gåtfulla fenomenet CCD, Colony Collapse Disorder upp, där bin plötsligt bara försvinner från kuporna. För det tredje i sydvästra Kina år 2098, där Tao och hennes man slavarbetar som pollinerare eftersom alla humlor och bin dött ut. Jorden har ont om mat, människorna har blivit mycket färre och matbristen är svår. Tao hoppas att hennes lille son kommer att få ett bättre liv, men en tragisk händelse vänder allt på ända.

Det som nästan mer än bin förenar historierna är att samtliga huvudkaraktärer är föräldrar som oroar sig för sina barn och deras framtid. Skildringarna om hur svårt det är och har varit att vara förälder i alla tider återges fint och känsligt.

Det är alltid en utmaning för en roman som har flera huvudspår att hålla ihop, men Lunde lyckas väl i det avseendet. Så fort jag började läsa var jag fast, och jag tyckte om att kapitlen var lagom långa, så att man kunde behålla intresset på en jämn nivå för alla tre historierna. Språket är återhållsamt och kommer inte i vägen för historien, utan ligger mer som en solid grund och fick mig att engagera mig i alla karaktärers öde. Växlingarna mellan historierna fick mig flera gånger att tänka på när man växlar scener i en film, och tempot är högt, nästan actionmässigt, särskilt i kapitlen om Tao, vilket gör boken till en spännande bladvändare. Och i bakgrunden finns alla bin genom tiderna, som den fjärde, och viktigaste historien.

 

 

 
 
 
 


Kommentarer
Postat av: Anonym

It's really a great and useful piece of info. I'm happy that you just shared this useful information with us.
Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

2021-09-22 @ 11:30:50
URL: http://https://quickassistant.store/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0