Jag har varit på biblioteket!

Efter att ha lyssnat på Tomas Sjödins vinterprat i P1 (länk här), kom jag på att jag ännu inte läst hans Ett brustet Halleluja. Sålunda banade jag mig väg till biblioteket igår för att låna exemplaret som fanns där. Att gå till biblioteket med målet att låna endast en bok brukar sällan fungera för mig. Därför fick jag med mig lite annat som jag velat läsa. Bland annat Kristian Gidlunds I kroppen min - resan mot livets slut och alltings början samt två diktsamlingar av Nils Bolander.
 
 
 
 
 

En julsaga!

De flesta av oss har säkerligen sett någon filmatisering - må det vara mupparna eller Flintstones - av Charles Dickens En julsaga. Och de som inte har det känner med största sannolikhet till historien om den girige Ebenezer Scrooge som under natten till juldagen hemsöks av tre andar. Jag tror däremot att det är få som faktiskt har läst den. Jag tillhörde tidigare de som sett Kalle Ankas och Flintstones version av berättelsen, men nu tillhör jag även de som läst den. Och jag kan verkligen rekommendera det. Historien är varken tung eller mastig utan en liten nätt historia på knappa 90 sidor. Nu kanske ni undrar om man verkligen behöver läsa den. Räcker det inte att i bästa högstadiemanér bara se filmen? På den frågan svarar jag nej. Och när en bok är 90 sidor finns det ju egentligen ingen anledning att inte läsa den. Rent personligen skulle jag inte ha något emot att göra En julsaga till en egen familjetradition. Varför inte läsa om den kvällen innan jul. Lite högläsning vid granen låter väl både idylliskt och folkbildande? Målet till nästa jul är i vilket fall att inhandla boken. Gärna i en fin, äldre utgåva. Sedan får vi väl se hur det blir med högläsingen.
 
En julsaga är också december/januari månads bok i Unibokcirkeln. Vad de andra tyckte om den får ni veta efter träffen i nästa vecka.
 
Gott nytt år!
 
 
 
 
 
 
 

Summering av bokåret 2013

Det är så roligt att bläddra tillbaka i min läsdagbok för att se vad jag har läst för böcker i år! 83 stycken blev det totalt. Min utmaning för i år var att det till övervägande del inte skulle vara böcker från de engelska språkområdena, utan gärna från andra språk och kulturer. Hur det gick...? Så där.
Av de 83 lästa böckerna för i år kom nästan hälften, 41 stycken, från engelska språkområden - USA, Storbritanien, Australien, osv.
Sedan följer i fallande ordning: 15 svenska böcker, 12 franska (mycket tack vare Sekwa förlag), och fyra spanska. Två var från Vietnam och två från Tyskland, och så en bok var från Sydkorea, Ungern, Italien, Japan, Sydafrika, Iran och Norge. (Var Sydamerika tog vägen kan man ju fundera över...) Till detta kan jag bara tillägga att det känns fånigt att jag bara har läst en bok på ungerska i år, när jag nu skulle kunna läsa på originalspråket. Det får jag ta och bättra mig i. Annars speglar väl urvalet mina intressen och preferenser, och då må det väl vara så.
 
Mitt enda boklöfte inför 2014 lyder: läslust framför allt! Jag tänker inte hetsa med listor och "måsten", utan läsa det jag är sugen på och känner för att läsa just då. Min läslust har nämligen lidit av att jag har strukturerat min läsning lite för mycket under 2013 och haft stressande bokhögar att ta mig igenom. För övrigt innehåller min bokhylla 43 olästa böcker, som jag ju köpte av en anledning, de flesta är säkert bra böcker! Jag är mycket motiverad att läsa en stor del av dem i år.

Ett litet undantag kommer att bli april månad, då jag kommer att ha temat "New York" i min läsning inför min resa dit efter påsk. Inför den kommer jag att läsa en bra guidebok och några romaner som utspelar sig i the Big Apple för att komma i stämning.
 
Gott nytt läsår till er alla!
 
 

RSS 2.0