Eld

Trots sina dryga 600 sidor blev Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgrens Eld ingen långlivad historia. Kapitlen bara flög förbi och jag ser fram emot att läsa upplösningen på Engelsfors-trilogin, Nyckeln. Men den får jag nog bida min tid med lite. Vill ju inte att det ska ta slut för fort.
 
De Utvalda står inför sitt andra år på gymnasiet och som om inte hotet från apokalypsen är nog, så verkar en underlig sekt Positiva Engelsfors ha fått fäste i samhället. Sekten leds av Elias mamma Helena och snart är hela staden indragen och den som går emot PE får ofta se sig om efter ett nytt jobb, ett nytt hem eller en ny hemort. Det är något som inte stämmer och de Utvalda misstänker magi. Samtidigt kommer Rådet till staden för att ställa Anna-Karin inför rätta för hennes olagliga utövande av magi förra läsåret. För att orka utkämpa detta trefrontskrig inser de Utvalda att de måste börja lita helt och fullt på varandra - en gång för alla.
 
Ja, det är spännande och lättläst, men för den delen inte förutsägbart. Jag, som inte har någon större erfarenhet utav den här genren, tycker att det är riktigt medryckande och jag förstår varför folk har blivit så sålda på Engelsfors. Det känns befriande att läsa om ungdomar som är som ungdomar är mest. Bara för att man är Utvald försvinner inte ens problem - varken de stora eller de små.
 
Summa summarum: En välkomponerad dark fantasy och YA bok med riktiga ungdomar.
 
 
 

Inför bokmässan

En av mina läsutmaningar i år är att läsa fler böcker från Ungern, på ungerska. Både för att hålla mitt hemspråk vid liv även skönlitterärt, men i år särskilt på grund av Bok- och biblioteksmässans ungerska tema. Hittills i år har det inte blivit någon ungersk bok läst, bara några tidskrifter, men när mamma åkte en sväng till Ungern för några veckor sedan, passade jag på att skicka med en bokbeställning. 
Boken jag önskade och fick är Harmonia caelestis av Peter Esterházy, en författare som kommer att besöka Bokmässan i september. Denna tegelsten handlar om hans släkt, Esterházys, som har haft betydande roller genom Ungerns historia, vilket författaren skildrar genom 500 års tillbakablickar. Förmodligen hade han själv hamnat i en annan position om inte kommunism och krig hade kommit emellan. Att vara adlig sågs som att vara klassfiende, och släktens egendomar konfiskerades. Peter såg sin far bli helt förstörd av detta. Skälv blev han författare i brist på annat (barn till klassfiender nekades komma in på många utbildningar). 
I samband med att boken skulle ges ut öppnades de kommunistiska övervakningsarkiven kring millenieskiftet och man fick tillgång till hur ens egen släkt övervakades och dokumenterades, om man ville veta.  (Min egen släkt fick överraskande fakta att ta till sig, men det är en annan historia). Esterházy fick i samband med detta veta att hans far blev angivare. I ljuset av detta ter sig hans skildring över släktens och faderns liv helt annorlunda, ska han ge ut den, eller inte? Han bryter ihop men bestämmer sig sedan för att ge ut boken tillsammans med en tunnare förklaringsbok, den till höger, ett sorts kompendium som går hand in hand med den ursprungliga bokens händelser, fast med nya facit i hand. 
Jag ser fram emot läsningen. Dock kommer den att ta tid, det är många sidor jag har att göra med, och det kan hända att jag sparar läsningen till semestern. 
 
 
 

Vaclav & Lena

Vaclav och Lena träffas för första gången när de är ungefär fem år. Båda är ryska immigrantbarn, men medan Vaclavs föräldrar är strävsamma och försöker anpassa sig till livet i USA för att kunna ge sin son möjligheter är Lenas tillvaro mycket mörkare. Hon är föräldralös och bor under vidriga förhållanden hos sin moster som försummar henne. Av detta märker Vaclav inte mycket, bara sånt som att de alltid är hemma hos honom och att det hör till vardagen att Lena äter hemma hos dem. De två barnen formar ett alldeles speciellt band och övar på sin trolleriföreställning som ska göra dem berömda.

De är tillsammans efter skolan varje dag tills de är nio år. En dag kommer Lena plötsligt inte till skolan, och när Vaclav söker efter henne är hon försvunnen.

De följande åtta åren säger Vaclav godnatt till Lena varje dag och undrar var hon är och hur hon har det. Hans liv utvecklas väl, men saknaden efter Lena svider. Tills en dag när de är sjutton år, då Vaclav plötsligt får svar på vad som hände med Lena...

Berättelsen utspelar sig med Brooklyn och övriga Manhattan som kuliss, och även om jag kände igen en del platser från mina strövtåg där förra året, var det inte den hippa hipster-Brooklyn som stadsdelen numera är som beskrivs i boken. Historiens början, när Vaclav och Lena är barn, utspelar sig under 1990-talet, då Brooklyn fortfarande var en billigare stadsdel för folk som inte riktigt hade råd med fina bostäder (fast såklart fanns det även då finare delar av Brooklyn, till exempel de tjusiga 1800-talsbyggnaderna närmast floden och så).

Immigranternas utanförskap med språkliga barriärer som hindrar assimilering skildras ypperligt, och det blir så tydligt i skillnaden mellan de två barnens bakgrund: Vaclav som stöttas och uppmuntras av sina föräldrar i sina studier, hans föräldrar som till och med offrar sitt hemspråk för engelskans skull hemma, allt för att Vaclav ska tala så bra engelska som möjligt. Lena däremot, som varken får grundläggande trygghet och sina basala behov tillgodosedda, kan ju inte koncentrera sig på att lära sig något i skolan. Detta talar sitt tydliga språk oavsett tid och plats, tycker jag.

Trots att Lena går igenom hemska saker lyser människans överlevnadsförmåga igenom. Det är fantastiskt vad barn kan klara och hur de hanterar svåra situationer så länge de måste. Men det hymlas inte heller med att det måste till en läkeprocess när man väl befinner sig i trygghet och kan (och måste) bearbeta det som man har varit med om.

Haley Tanner skriver med ett underbart vackert språk rakt igenom. Skildringen av ung vänskap och kärlek känns magiskt, för att uttrycka det klyschigt, men det är sant. Samtidigt fångar författaren den ryska emigrant-subkulturen i New York på ett färgstarkt och realistiskt sätt, sedd genom naiva barnögon. En läsvärd och drabbande roman som stannar kvar i tankarna länge.

 

 

 
 

 

 

 


RSS 2.0