Bokreafynd 2016

Förra året var jag väldigt klok och sparsam md mina köp under bokrean - jag köpte bara tre böcker, vara en var en liten reseguide till Mallorca som vi skulle åka till senare under året.
I år började jag med att lägga en förhandsbeställning hos adlibris, och sedan kompletterade jag med några böcker till under första dagen på bokrean.
 
 


Resultatet blev den här fina högen med tio böcker. De fyra nedersta är till ungdomarna i hushållet, resten är till mig. Tre av mina sex böcker är redan lästa, nämligen Gone girl, Etthundra mil och Sista brevet från din älskade, så de belastar inte oläst-samvetet. Resterande tre har jag höga förhoppningar om.
 
 
 
 
 

Systrarna Brontës värld

Häromveckan fick jag ett trevligt paket som innehöll en litterär fackbok med titeln Systrarna Brontës värld. Översättarna heter Anna-Karin Malmström Ehrling och Per-Ove Ehrling och det är de som står för bokens utgivning via sitt förlag Angria AB.

Jag har aldrig riktigt lyckats läsa en hel Brontë-biografi från pärm till pärm. De tenderar att bli för detaljerade och det blir för mycket att ta in på en gång. Men den här behändiga boken på drygt 150 sidor lägger sig på precis rätt nivå. Det finns något både för den inbitna Brontë-fantasten och för den som just ska lära känna medlemmarna i Brontë-familjen.

De tre systrarna Brontë växte upp på prästgården i Haworth i Yorkshire. Landskapet präglade deras författarskap starkt, betänk bara hedarnas och dimmans roll i Svindlande höjder eller väderleksbeskrivningarna i Jane Eyre.

Systrarna Brontës värld beskriver systrarnas (Charlotte, Emily och Anne) liv i Haworth, deras fars omständigheter, brodern Bramwell och hans livsöde, och ger även information om syskonens mor och familjens förfäder i tidigare generationer. Det sista har jag faktiskt inte läst om förut, och fann särdeles intressant, då det satte familjens liv i ett större perspektiv.

Att sätta saker i ett större perspektiv är ett genomgående tema i boken, då författaren, när hon skriver om systrarnas romaner och dikter, sätter dem in i sina sociala och historiska sammanhang. Vi får veta varför de gavs ut under pseudonym, hur de mottogs, och hur romanernas liv utvecklades efter systrarnas alltför tidiga död. Det sociala och kulturella sammanhanget rakt igenom är spännande, och till min förtjusning finns det ett kapitel även om tjänarna som tjänstgjorde hos familjen Brontë! De levandegörs skickligt, och får på så sätt bli den viktiga pusselbiten i det stora hela som de med all säkerhet var i verkligheten. (Temat är något som Margareta Lindholm tog sig an i skönlitterär form i romanen Emilys porträtt, en bok som kanske inte tillför så mycket faktamässigt när det gäller Brontë-kunskap, men är en välskriven roman om klasskillnader och konstnärsskap.)

Utöver fakta om familjen Brontës liv och verk är boken rikt illustrerad med fotografier, bilder, brev och annat, många från arkiven på Brontë Parsonage Museum. Det beskrivs även hur Haworth kom att bli den vallfärdsort för Brontë-fans som den är idag.

Ann Dinsdale är chef för samlingarna på Brontë Parsonage Museum i Haworth, West Yorkshire, med världens största samling av Brontëminnen. Hon skriver och föreläser om systrarna Brontës liv och är speciellt inriktad på de sociala förhållandena vid mitten av artonhundratalet i Haworth. Så underbart nischat och nördigt och inspirerande! Jag har faktiskt börjat drömma om en Englandsresa och börjat skissa på vilka litterära ställen man skulle kunna besöka: Bath, Stratford-upon-Avon, och nu Haworth. Om och när den resan blir av kommer den här mycket informativa boken att vara min följeslagare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Spänningsutmaning Februari: Par i brott!

Trots att boken är uppbyggd av noveller, tog det sin lilla tid att ta sig igenom Par i brott. Inte för att det var något fel på boken, utan på grund av att jag och min man hade den som högläsingsbok om kvällarna och de allra flesta kvällar i veckan är småbarnsföräldrar ganska trötta :)
 
I Par i brott får vi följa två av Agatha Christies mindre kända detektiver - Tommy och Tuppence. Ett gift par som i samarbete med Scotland Yard tar över Blunts Briljanta Detektivbyrå, i ett försök att avslöja ryska spioner som har använt byrån som en förmedling av hemlig information. För att inga misstankar ska uppstå driver Tommy och Tuppence byrån som vanligt och tar sig an allt från mord till stulna juveler.
 
Mysterierna i den här boken imponerar kanske inte lika mycket som de i tidigare böcker jag läst av Christie, men det gifta parets diskussioner och smågräl är ofta ganska komiska och fick både mig och maken att skratta lite då och då. Så på det stora hela var det underhållande och lättsmält läsning och jag läser gärna någon av romanerna om Tommy och Tuppence i framtiden. Tv-serien är såklart också ett måste!
 
Par i brott (inbunden)
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0