Happy Food

Vi vet idag att det finns ett samband mellan maten vi äter och vår psykiska hälsa. Niklas Ekstedt, kock, och Henrik Ennart, journalist, brinner båda för ämnet och bestämde sig för att slå ihop sina respektive kunskapsområden i boken Happy Food. Det är både en guidebok genom den allra senaste medicinska forskningen om tarm och tarmflora, och en inspirationsbok med recept på vad man kan laga för att hålla både tarmar och hjärna gladare.

 

Tarmflora har varit ett uppmärksammat ämne i några år, som man har kunnat läsa om i bland annat Charmen med tarmen av Giulia Enders. Ekstedt och Ennart börjar med att pedagogiskt gå igenom ämnet tarmflora och bakterier, och hur den västerländska kosthållningen har påverkat och förändrat vår tarmflora. Sedan går de in på hur mage och hjärna samverkar, bland annat genom hormonerna i kroppen, och hur vår kost delvis styr vår hormonbalans.

I del ett i boken tas det upp hur kost, blodsocker och tarmflora har samband med inflammationer i kroppen, stora som små. Det är ganska nedslående läsning, men det är författarna medvetna om, för efter att ha förklarat ovan nämnda saker går de in på vad som kan göras för en bättre balans i kroppen: genom bra kost, motion, och så vidare. Och allt detta har vi ju hört förut, men inte riktigt på det sättet som här, det blir liksom ett större samband i det hela - en helkroppssyn om man så vill.

Det är till exempel skönt att författarna varnar för dieter och så kallade detox-kurer, som utarmar tarmfloran.

Del två av boken, som utgör resten och över drygt hälften av omfånget, tar upp så kallade superfoods, där man förklarar varför vissa saker är så himla bra att äta. Jag som tycker mig vara rätt så insatt i ämnet tycker att den här delen är rolig och givande, och jag lär mig en hel del nytt. Genomgång och förklaringar varvas med recept och inspirerande bilder. Så på det stora hela är Happy Food en folkbildande och inspirerande bok som är lätt att ta till sig oavsett tidigare kunskaper i ämnet.

Men: personligen känner jag att jag inte kan stå helhjärtat bakom rekommendationen av denna bok om jag inte nämner en sak som stör mig. Uttryck som ”Du mår som du äter” och liknande må ha en stor dos sanning i sig, men är inte hela sanningen. Hälsosamma människor kan också råka ut för psykisk ohälsa, och trots att det finns en koppling mellan kost, livsstil och vissa psykiska sjukdomar, så får man inte skuldbelägga folk som blir sjuka. Själv var jag sjuk i utmattningsdepression för snart tio år sedan, trots hälsosam livsstil – det var ju på grund av långvarig stress och dess påverkan på kropp och själ som jag mådde dåligt. Både för dem som har ohälsosamma vanor och för dem som redan har kommit en bit på väg finns det stora hälsovinster att hämta genom bättre kost, men det är viktigt att komma ihåg att det mänskliga livet består att många, ofta samverkande faktorer.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hett i hyllan #21

Nu var det väldigt längesedan jag hängde på "Hett i Hyllan", som startade hos Bokföring enligt Monika. Hon utmanar oss att visa upp bortglömda böcker från våra bokhyllor. Och är det något jag inte fått färre av under de senaste månaderna så är det just hyllvärmare.
 
Så här skriver Monika om "Hett i hyllan": Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?
 
 
 
När det kommer till stora författare som plötsligt byter genre har vi nog alla blandade erfarenheter av. Av den anledningen vågade jag inte läsa Den tomma stolen av J.K Rowling, men hennes deckare under pseudonymen Robert Galbraith. Nu blir dessutom hennes detektiv Cormoran Strike tv-serie. Jag har lite att läsa ikapp med andra ord!
 
Längst har förstås första delen, Gökens rop, stått i hyllan.
 
När en både firad och skandalomsusad fotomodell faller mot sin död från en balkong i Mayfair, London tror man är det är självmord. Det är bara hennes adoptivbror som misstänker att ett brott har begåtts och han kontaktar därför privatdetektiv Cormoran Strike. Den enbente Afghanistanveteranen Cormorans liv är i spillror och hans enda glädje på senare tid är den nya ovanligt driftiga och pigga assistenten Robin. Tyvärr finns det inte pengar att behålla henne. Fotomodellen Lolas tragiska död blir räddningen för Strikes neddekade detektivbyrå. Men ju mer Cormoran och Robin gräver i den unga modellens komplicerade värld med kändisar, nerknarkade pojkvänner och udda familjemedlemmar desto mörkare blir det.
 
 
 
 
Jag har hört om många som uppskattat den här deckarserien så jag borde verkligen ta tag i den snart :)
Har ni läst?
 
 
 
 

När äventyret väntar

Ett annat efterlängtat boksläpp i höst var förstås andra delen i Sofia Fritzsons serie Systrarna & Kärleken. För även där shoppade jag en signerad bok förra bokmässan och kunde fixa en ny i år. I bok två har turen kommit till den rebelliska lillasystern Fanny. En karaktär som ligger lite längre ifrån mig som person, jämfört med storasystern Melinda, som vi följde i första boken. Vilket gör att jag inte har lika lätt att relatera till henne. Fast var gör det när det finns en hunkig, men ansvarsfull ensamstående pappa med i bilden ... 
 
Fanny Storm balanserar på lagens gräns och har inga ambitioner att förändra sitt liv. Men så möter hon Christopher Floros. Han är ensamstående pappa till en tolvårig dotter, och på jakt efter någon som kan hjälpa henne med läxorna och dessutom vara en positiv förebild. Fanny är definitivt inte rätt person. Men när ödet för de två samman väcks en stark attraktion till liv, en dragningskraft som kan utvecklas till djupa känslor. Ska hon våga släppa sin stolthet och lita på en annan människa?
 
 
 
Precis som sin föregångare är När äventyret väntar en klassisk romance, med ett ganska klassiskt tema - motsatser som dras till varandra. Och sådana historier brukar falla mig bra i smaken. Jag gillar att läsa om överraskande attraktion och hur karaktärerna kommer till insikt med att de förälskat sig i någon de inte trodde var deras typ. Men på något sätt är ändå personen precis den de behöver för att må bra. Kärlek ska komma när man minst anar och när det passar som sämst. För kan man inte låta bli att ryckas med då, ja, då ska man inte det heller. Då har man hittat rätt!
 
Sofia skriver lättläst och tillgängligt. Perfekt när man behöver något som piggar upp i höstmörkret. När äventyret väntar kan ni klicka hem här eller här. Och för en mysig och prisvärd julklapp, varför inte kombinera med den fina pocketen av När drömmen slår in. 
 
 
 
 
 

RSS 2.0