Älska!

Efter att ha läst Sylvias historiska romance Synda i höstas fick jag mersmak och blev därför jätteglad när jag fick hem ett exemplar av boken Älska från Bookmark förlag. Älska, är liksom Synda, en historisk roman som utspelar sig i 1800-talets England. Med andra ord kunde den inte släppas mer lägligt med tanke på att mitt tema för månaden maj är just 1800-talets England.
 
Isabel Pelham lever ett glamoröst liv i London. Hon är änka efter den stilige Lord Pelham som tog hennes hjärta med storm när hon som ung kvinna debuterade i sociteten. Hon trodde att det hon och Pelham hade var något speciellt, men det dröjde inte länge innan hennes make sökte sig utanför den äktenskapliga sängen. Efter att Lord Pelham dött i en duell över en älskarinna bestämde sig Isabel för att aldrig gifta om sig. Istället avverkar hon den ena älskaren efter den andra och lämnar dem så fort de börjar visa tecken på förälskelse.
 
När den yngre Markisen Grayson föreslår att de ska gifta sig blir hon först mycket förvånad. Men när han förklarar omständigheterna kring deras kommande äktenskap kan hon inte låta bli att låta sig övertalas. Om de vore gifta skulle hennes älskare aldrig kunna kräva något mer av henne, än att vara just älskare. Detsamma skulle gälla för Grayson, som skulle slippa pressen att skaffa en lämplig hustru. Det låter som en lysande överenskommelse och deras äktenskap fungerar till en början riktigt bra. Isabel och Grayson är man och hustru enligt lagens mening, men aldrig mer än bara vänner. Men så försvinner Grayson plötsligt och när han kommer tillbaka fyra år senare är det en helt annan man som återvänt...
 
Synda & Älska av Sylvia Day
 
Älska är en romantisk och passionerad historia om kärlek vid andra ögonkastet. En historia om att växa upp och försonas med sitt förflutna. En bonus i boken var den lite roliga historien om hur Isabels bror, kvinnojägaren Rhys, blir helt tagen på sängen då han upptäcker att han blivit förälskad för första gången i sitt liv. En underbar liten kärlekshistoria.
 
Jag gillar hur vi både får följa Grayson och Isabel i boken. Som läsare vet man vad som håller dem tillbaka och vad som hindrar dem från att våga älska helhjärtat. Jag ska erkänna att jag ibland blev en aningens frusterad och önskade att de bara hade varit lite bättre på att kommunicera med varandra. Men av tidigare erfarenhet vet jag att romancekaraktärer sällan är några höjdare på kommunikation. Jag antar att böckerna skulle bli alldeles för korta då.
 
Gillar man historisk romance med mycket kärlek och passion, ja då är chansen stor att man kommer att älska detta! Stort tack till Bookmark för boken!
 
Älska får...
 
     
 
...fyra av fem engelska flaggor!
 
Älska finns att köpa som e-bok hos bokii!
 
/Sara

Mycket mer än så

Auden är den perfekta dottern, döpt efter poeten och dömd att leva upp till sina föräldrars akademiska krav. Det är sommaren mellan high school och college. Auden ska spendera sommarmånaderna i den lilla kuststaden Colby tillsammans med sin far och hans nya fru samt Audens nyfödda lillasyster Thisbe. Sommaren blir dock inte riktigt som Auden planerat. Hon tar ett extraknäck som bokföringsansvarig på styvmoders klädbutik. Där lär hon känna tjejer i sin egen ålder, tjejer som pratar om jeans och killar och inte kursplaner eller nationalekonomiska system, samtalsämnen som skulle kännas mycket mer bekväma för en ung tjej som aldrig gjort något annat än studerat och som dessutom lider av kronisk sömnlöshet.

 

 

Efter att ha blivit positivt överraskad av Sarah Dessens Mitt perfekta liv, beställde jag hem hennes Mycket mer än så för någon månad sedan. Även denna borgade för en trevlig lässtund, men jag upplevde en lite för stor repetition av förra bokens teman för att det hela skulle kännas - i brist på ett bättre ord – nytt, helt enkelt. Jag fick känslan av att jag redan läst detta och det till och med av samma författare. Inte för att boken på något sätt var dålig, tvärtom, men den var helt enkelt för lik den första boken. Trots detta tycker jag dock att Dessen är bra på att skriva om ungdomar i övre tonåren och deras problem. Något som däremot stör mig genom hela boken är huvudkaraktärens velighet och kuvade inställning gentemot sina föräldrar. Kanhända beror det på att det i USA finns en mer uttalad auktoritetsbild kring föräldrar än vad det gör i Sverige. Den bild Dessen målar upp av den unga, amerikanska kvinnan är att hon alltid är underlåten sina föräldrar och att det inte under några omständigheter är okej att sätta sig upp mot desamma oavsett vilka usla förebilder de är. Att läsa sida upp och sida ner om hur Auden ursäktar sina båda högst egoistiska föräldrars beteende får mitt tonårstemprament att blossa upp på nytt. Jag menar inte på något vis att man ska vara uppkäftig och respektlös mot sina föräldrar, men jag tror fast på att barn-förälder-relationen bör bygga på en strävan efter homeostas. Jag respekterar dig. Du respekterar mig, oavsett ålder och biologisk hierarki.

 

 

Så för att till slut knyta ihop säcken; den här boken kunde varit så mycket mer än så

 

 

/ Bea 

 

Ps. Jag tycker verkligen att Dessens böcker förtjänar lite mer rättvisa omslag. Som de ser ut nu är de ganska så uteslutande och vänder sig bara till en målgrupp, dvs. 13-åriga tjejer, som jag för övrigt inte tror skulle få så stor behållning av böckerna. Har faktiskt suttit och försökt dölja framsidan när jag läst denna på bussen. Ds.

 


Finns att köpa bl.a. här, här och här.

RSS 2.0