Gott nytt bokår!

Här kommer mina läsplaner för det nya året, även om jag misstänker att jag kommer att få svårt att uppfylla dem. Men nyårslöften är väl till för att brytas eller?
 
  • Jag har tänkt delta i Kaosutmaningen för 2015. Mer om den kommer i ett senare inlägg.
  • Jag ska fortsätta att avsluta serier. Målet är 10 även i år.
  • 100 lästa böcker blir min Goodreadsutmaning under 2015.
  • Jag har snickrat ihop en liten Nora Roberts-utmaning, inspirerad av Iza/Sofia. Mer om den kommer också i ett annat inlägg.
  • Sista löftet blir att läsa mer än jag köper. Detta året ska det gå!!
 
Vad har ni för boklöften och läsutmaningar?
 
 
Gott nytt år!!
 

The Tales of Beedle the Bard

Näst ut i min kavalkad av fullpoängare denna månad kommer J. K. Rowlings fantastiska och underbara The Tales of Beedle the Bard. För mig blev detta ett kärt återseende av både Rowlings författarskap och hennes älskade karaktärer. I The Tales of Beedle the Bard är det enligt J. K. Rowling Hermione Granger som gjort en nyöversättning från orginalrunorna av den populära (i alla fall inom trollkarlskretsar) sagosamlingen. 
Boken består av fem kortare sagor som sedan kompletteras av en litterär- och historisk analys av självaste Albus Dumbledore. Man får sig, förutom en trevlig sagostund, en dos trollkarlshistoria och en hel del humor, då speciellt i form av Dumbledores kommentarer och stundtals knasiga fotnoter. 
 
Kort och gott älskade jag detta från sida ett och jag önskar innerligt att boken hade bestått av fler sidor än de knappa hundra som föreligger. Jag kan inte få nog av Rowlings historieberättande. För mig blir hon alltmer en modern H. C. Anderson.
 
 
 

Tell the Wolves I'm Home

Nu har julhelgen passerat och i morgon är det redan nyårsafton. Den här tiden på året tycks bara gå fortare för vart år. Jag har inte hunnit sitta och läsa några längre stunder under veckorna som varit, men jag har ändå lyckats läsa några kortare böcker.
För att vara en person som sällan, för att inte säga nästan aldrig, ger femmor i betyg, har jag under december månads senare dagar inte hunnit läsa hela tre böcker som jag har gett toppbetyg. Tre böcker! Det är ett mirakel för att vara jag. En femma om året och man får vara nöjd. Tre på en månad blir snudd på inflation. Första femman kom i form av Carol Rifka Brunts underbara Tell the Wolves I'm Home, vilken även var december månads bokcirkelbok.
 
New York 1987. June är fjorton år och hennes högt älskade morbror Finn har precis gått bort i AIDS. På nyheterna talar man om den pest som drabbat landets homosexuella män och fördomar, rädsla och fördömande är ett vanligt bemötande för de som kommer i kontakt med sjukdomen eller någon som drabbats av den. För June rasar livet samman när den enda personen som förstod henne rycks bort. Dagarna efter morbroderns begravning kontaktas June av en man som kallar sig Toby. Det visar sig att han levt tillsammans med morbror Finn de senaste nio åren. Något som Junes mamma hållt hemligt för både June och hennes syster Greta. June upplever att Finn svikit henne då han inte berättat om Toby. Hon blir svartsjuk över att hon ovetandes har delat sin morbror med någon annan. Men ju mer June lär känna Toby, desto mer känns det som att hon får Finn tillbaka. Frågan är dock för hur länge?
 
Det finns inte nog superlativ för att beskriva den här boken. Språket är underbart poetiskt och allegoriskt, man blir euforisk av att läsa det. Flera gånger stannade jag upp för att få smaka på orden en gång till. Handlingen och karaktärerna känns så levande, verkliga och påtagliga. Man känner Junes frustration, hennes smärta och hennes glädjeämnen som vore de ens egna. Jag kan bara: läs den!!! (ja, tre utropstecken är befogat)
 
Om ni vill veta vad Judit tyckte om boken. Klicka här.
 
 
 
 

RSS 2.0