Wilma, Anton och knarksmugglarna

För ett tag sedan blev vi på bloggen kontaktade av Jörgen Ohlsson, som har skrivit ett par böcker och satsat på att ge ut dem själv. Jörgen har tidigare skrivit om segling i Medelhavet, men den senast utgivna boken är en ungdomsbok som säger sig vända sig till barn och ungdomar mellan 12 till 15 år. Eftersom jag har barn i den åldern och alltid är på jakt efter bra böcker till dem tackade jag ja till att läsa den.

Boken heter Wilma, Anton och knarksmugglarna och handlar om Wilmas familj som ska segla till Medelhavet under en tvåmånadersperiod med familjens båt Aphrodite. Wilma är 14 år, och tycker inte alls om idén att skol- och seglarklubbskamraten Anton inbjuds att delta i familjeresan. Man kommer överens om en kompromiss, nämligen att Anton får följa med under halva resan och sedan flyga hem till sin familj.

Samtidigt som Aphrodites besättning gör sig redo att starta sin resa får vi följa en liga som framställer och smugglar droger från Sydamerika via Afrika till Europa genom Medelhavet. Man får inblick i de olika stegen i processen och får följa några personer, både högre och lägre i hierarkin. Utan att spoila för mycket kan jag avslöja att Aphrodites besättnings och knarksmugglarnas vägar korsas så småningom...

Handlingen i boken bygger på en bra grundidé, och intrigen är det inget fel på. Det blir en spännande händelseutveckling, och jag tycker om när man infogar aktuella globala händelser, i det här fallet droghandeln och dess effekter, i ungdomsböcker. Ohlssons kärlek för segling lyser starkt igenom, även jag som aldrig har satt min fot på en segelbåt längtar plötsligt efter en äventyrlig långsegling.

Det som tyvärr drar ner intrycket är språket, som enligt min mening hade mått bra av en stark redaktörshand och en mer noggrann granskning. Slarv med grammatik och tempus gör berättelsen onödigt svårläst och ger ett svajigt intryck, likaså de korthuggna meningarna som inte lyckas förmedla känslan av att man befinner sig mitt i historien.

Det är synd att utförandet hindrar en i grunden bra historia till att utvecklas till en bra ungdomsroman.

 

 

 

 
 

 

 

 


Projekt Rosie

Don Tillman tror sig ha löst problemet med att hitta en fru: han ska naturligtvis lösa ”Projekt Fru” via ett frågeformulär som kvinnor får fylla i! På det sättet sparar han ju en massa tid som han skulle fått lägga på meningslöst småprat och liknande tidskrävande åtgärder. Genom formuläret kan han ju direkt utesluta rökare, personer med för högt BMI, vegetarianer, personer som kommer för sent, och liknande egenskaper som han inte tycker att hans blivande fru borde ha.

Don är universitetslektor i genetik, och har lite autistiska drag. Det där med socialt samspel är inte hans starka sida. Hans få nära vänner försöker att hjälpa honom med att slappna av en smula, men han mår bra av att ha ett schemabundet, inrutat liv där onödiga saker är bortrationaliserade.

Men så en dag träffar Don Rosie, som verkligen inte matchar hans förväntningar på en blivande livskamrat och avskrivs därför snabbt som kandidat. Rosie vill ha Dons hjälp och genetiska expertis med att hitta sin biologiska pappa, och det omaka paret börjar ett äventyr som kommer att ta dem båda utanför deras respektive bekvämlighetszoner.

Både Bea och Sara har läst Projekt Rosie tidigare, och många har skrivit uppskattande om boken, som jag var sent ute med att läsa. Jag älskade Don Tillman från första början! Hans vetenskapliga jargong för allt, hans oförståelse inför hur människor i allmänhet sköter sina liv, hans tidseffektiva åtgärder, ja allt! Egentligen har har rätt angående det mesta, det är bara det att det inte blir gångbart socialt. Projekt Rosie är en underbar feelgood-roman som lyckas med att både vara värmande och smart, realistisk och hoppfull. Lägg därtill en massa meningar som får mig att skratta högt, meningar som jag önskar att jag kunde komma ihåg och avfyra i rätt ögonblick. Don formulerar sig så klockrent många gånger, och samtidigt som det blir hejdlöst roligt sätter han fingret på stora sanningar genom att ställa märkliga sociala regler på sin spets.

Har du inte läst Projekt Rosie rekommenderar jag starkt att du gör det. Själv ska jag snarast ta mig an Rosie-effekten, som är uppföljaren. Vad Don än har för sig vill jag gärna ta del av det.

 

 

 
 
 

 

 

 


November book haul!

Det är visserligen några dagar kvar av månaden och chansen att det skulle hinn trilla in en och annan bok innan tisdag är måttligt stor... men ändå. Här kommer en bild på böckerna som hittat hit under November.
 
 
Av månadens inköp är det faktiskt bara två böcker jag har beställt och det är Sex Criminals och The Shadows. Resten har jag fyndat på second hand och loppis.

Glaskroppar, I de lugnaste vatten och Julie Kagawa-böckerna köpte jag på Återbruket och i dag var jag på Röda Korsets Kupan och köpte resten. Blev extra glad när jag hittade Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman. Den var i nyskick och kostade ändå bara 5 spänn. Christoffer Carlsson har jag varit nyfiken på ett tag och plockde med Den osynlige mannen från Salem och boken om Jack Uppskäraren fick följa med då jag funderar på att ha ett Jack the Ripper-tema någon gång. Det finns ju massor av böcker, tv-serier och filmer influerade av honom.

 
Något ni har läst och kan rekommendera?
 
 
 
 

RSS 2.0