Kärlekens historia

Senaste månadens bokcirkelbok blev ”Kärlekens historia” av Nicole Krauss. Jag var glad åt valet, för jag hade i flera år sneglat på boken vid mina biblioteksbesök, men alltid valt något annat. Boken visade sig dock vara något annat än vi hade väntat oss. Jag försökte länge att skriva en egen sammanfattning om berättelsen, men gav upp och använder förlagets istället:

 

I en sliten lägenhet i Brooklyn bor Leo Gursky. Han är gammal, trött och ensam. Varje kväll knackar han i värmeledningen för att meddela grannen i lägenheten ovanför att han lever. I rockfickan har han en lapp där det står: MITT NAMN ÄR LEO GURSKY JAG HAR INGEN FAMILJ VAR SNÄLL OCH KONTAKTA PINELAWKYRKOGÅRDEN JAG HAR EN PLATS DÄR I DEN JUDISKA DELEN TACK FÖR HJÄLPEN.
Åttio år har gått sedan han föddes i den lilla polska staden Slonim. Där växte han upp och där fanns Alma. Om sin kärlek till henne skrev han i Kärlekens historia. Så kom kriget. Alma skickades till Amerika och själv var han tvungen att gömma sig undan nazisterna. Sitt manuskript lämnade han till en vän att ta hand om till dess kriget var över.
Vid krigets slut är Leo den ende i sin familj som överlevt. Han tar sig till USA och söker upp Alma. Hon är nu gift och har barn eftersom hon trott att Leo är död. Och vännen som har tagit hand om Kärlekens historia hörs aldrig mer av. Leo Gursky har förlorat både sitt livs kärlek och sin bok om den. Han blir kvar i New York, och så går åren.
I New York bor den fjortonåriga Alma Singer. Sitt namn har hon fått efter huvudpersonen i en bok med titeln Kärlekens historia som hennes pappa hittade i ett antikvariat i Buenos Aires en gång för länge sedan. Pappan är nu död och Alma tycker att det är hög tid att hennes mamma slutar att vara ledsen och träffar en ny man. En dag får Almas mamma ett brev från en okänd man som ber henne översätta boken Kärlekens historia från spanska till engelska. Alma ser det som ett tecken. Vem är denne mystiske man och varför är han så intresserad av just den här boken? Är han den som ska göra hennes mamma glad igen?

 

Leo Gursky och Alma turas om att vara berättare i omväxlande kapitel. Och det här är verkligen en bok som kräver sin läsare, och läsarens hela koncentration. Känslan var lite rörig i början, det var lite svårt att hålla isär karaktärerna, men boken fångade mig ändå. Under den följande bokcirkeldiskussionen gick meningarna verkligen isär: vissa älskade boken, andra gav upp efter halva. Själv hamnade jag någonstans mitt emellan, för jag tyckte om berättarstilen, vemodet och klokheten i historien, men jag saknade en övergripande helhet, och det finns några detaljer som fortfarande inte har klarnat ens efter en diskussion. Så det var en intressant läsupplevelse med en märklig kvardröjande känsla och en viss undran. Det skulle vara kul om ni som har läst boken kunde lämna en kommentar om vad ni tyckte!

 

 
 
 
 
 

Her Cyborg!

CAN'T FIND MR. RIGHT? WHY NOT CREATE HIM?
 
Höst, fredagsmys och vad passar bättre än lite romance på det. Her Cyborg av Nellie C. Lind är scifi-romance med cyborgs, som ni kanske förstår av titeln att döma. När det kommer till scifi som undergenre till romance så har jag inte läst så många böcker. Några har det blivit, lite utomjordningar och ett par cyborgs, men jag ser fram emot att utforska genren ytterligare.Her Cyborg seglade i alla fall genast upp och blev en favorit.
 
MedAct is the company that can make all your dreams come true! Just give them a call and let them create the perfect man for you. But remember, you can never give him up. It will kill him, literally...

Loneliness and failed relationships make Phoebe want a cyborg of her own. With him, she won't ever be heartbroken again, but getting a cyborg isn't easy. So when she turns to the medical and scientific company MedAct, she never expects to become one of the few people who pass their tests to be able to apply for one.
Now, months later, his creation is complete, and they're about to come face to face for the very first time. The day she's waited for has finally arrived, and it's about to change everything.
 
 
 
Det är något med stämningen med Nellies böcker som alltid får mig att smälta. Fokus ligger verkligen på kärlek. Men det gör det väl alltid i romance, tänker ni. Jo, men i vissa böcker kan jag uppleva att mycket fokus ligger på själva konflikten mellan karaktärerna, på ångest och problem istället för känslan av att vara kär. Jag gillar självfallet de böckerna också och en bra konflikt skapar driv åt berättelsen. Men den tar också på mig som läsare, som far runt på samma känslomässiga berg- och dalbana som karaktärerna. Nellies böcker är avkoppling för mig. Konflikten finns, självklart, men jag drabbas inte lika hårt av den. Jag mest flyter runt med karaktärerna och myser.
 
Förutom Her Cyborg, som är del ett i serien Bound by Her, finns även en mellannovell ute som jag kan rekommendera. Tempted Cyborg heter den och kommer med på köpet om man som jag hade tur att få tag i den tryckta boken. Her Cyborg kan du ladda hem från Amazon.
 
Inom kort kommer del två i serien - Loved Cyborg, och jag längtar!
 
 
 
 

Mindfulness för losers

Jag älskade Christoffers debut "Mitt hjärta går på" och blev jätteglad när jag fick reda på att han skulle komma ut med en ny bok. "Mindfulness för losers" släpptes i september. Förlaget bakom boken även denna gång är Bokfabriken och under bokmässan skickade jag dit min man för att köpa ett signerat ex.
 
I "Mindfulness för losers" får vi möta Pamela. Hennes liv är inte precis perfekt. Hon är 27 år och bor fortfarande hemma i källaren hos sina föräldrar i den jämtländska byn Solvik. Jobbet på frisörsalongen Hot Clip ger varken nog med pengar eller stimulans och alla människor i byn, inklusive hennes gamla tjejkompisar, ser ner på henne efter hennes medverkan i dokusåpan Heta nätter. När Pamelas största intresse i livet, den amerikanska skådisen Wade Crust, är på väg till Stockholm för en filminspelning ser Pamela sin stora chans. Hon måste fly från allt som är mörkt i Jämtlands skogar till allt som glimrar i storstaden. I Stockholm träffar Pamela den mopedåkande muskelbyggaren Sebbe och den nästan diplomerade mindfulnesscoachen Gloria. Samtidigt som det amerikanska stjärnbesöket närmar sig kryper allt hon lämnat i Solvik tätt inpå. Och frågan är vad Pamela egentligen letar efter?
 
Jag önskar att det fanns mer av den här typen av litteratur på den svenska marknaden. Att läsa ska vara roligt, ändå tror jag alldeles för många utanför bokbloggosfären förknippar böcker med något som är jobbigt. Det kan det förstås vara, men det beror såklart på vad man läser och varför. Jag läser uteslutande för att ha kul och det hade jag när jag läste "Mindfulness för losers". Boken är en härlig komedi, språket flyter, man riktigt sveps med och under handlingens gång bjuds man på många tillfällen till skratt.
 
Läs den!
 
Mindfulness för losers (häftad)
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0