Månadens böcker: Mars!

Mars
Lästa böcker: 16  (45/100)
Från oläst-hyllan: 6 (22/50)
Svenska vs Engelska: 12/4
Tegelstenar: 1 (4/5)
Klassiker: 0 (1/5)
Till boktolvan: 0 (4/12)
Avslutade serier: 0 (1/3)
Harry Potter utmaningen: 0 (2/7)
 
Lästa böcker:
Blod & Choklad av Annette Curtis Klause
Wither av Lauren DeStefano
Gryningens furste av Maggie Shayne (temaläsning: vampyrer)
Indicier av Patricia Cornwell
Afterlight av Elle Jasper (temaläsning: vampyrer)
Magin av Maria V. Snyder
Dead to the world av Charlaine Harris (temaläsning: vampyrer)
Lover Awakened av J.R. Ward (temaläsning: vampyrer)
Kretsen av Maggie Stiefvater
Den mörkaste viskningen av Gena Showalter
Bödeln Frälsaren Observatören av Catrine Tollström
Kungarnas krig av George RR Martin
Äktenskapsbrott av Åsa Ericsdotter
Torka aldrig tårar utan handskar: Kärleken av Jonas Gardell
Släktet av Guillermo Del Toro & Chuck Hogan (temaläsning: vampyrer)
Frestad av P.C. & Kristin Cast (temaläsning: vampyrer)
 
Månadens favoriter:
Magin Lover Awakened Kretsen Bödeln frälsaren observatören
 
/Sara
 

Solens triumf!

 
Efter årtionden av brutalt vanstyre under den turkiske kediven i Kairo utbryter ett våldsamt uppror i Sudan, lett av en karismatisk religiös ledare, mahdin, en islamisk frälsargestalt. Engelsmännen tvingas ingripa för att skydda sina nationella intressen och för att försöka bistå de britter som blivit strandsatta i landet. 
I likhet med hundratals andra engelska köpmän har även Ryder Courtney blivit fast i huvudstaden Khartoum, och det är här som han stöter ihop med kapten Penrod Ballantyne, knuten till 10:e husarregementet, liksom också med den brittiske konsuln David Benbrook och hans tre vackra döttrar. 
Under den tio månader långa och blodiga belägringen av Khartoum, där den brittiske generalen stupar och britterna tvingas dra sig tillbaka, för dessa tre mäktiga män en hård kamp för att överleva.
(Beskrivning från Bokus)
 
Jag ska inte säga att jag var fast från sida ett, men väl från sida två. Jag sögs snabbt in i Wilbur Smiths berättarstil och fann att jag hade svårt att lägga boken ifrån mig.
På bokcirkeln senast pratade vi om vikten av en väl genomförd research, när det kommer till historiska romaner. Flisan nämnde Wilbur Smith som ett bra sådant och efter att ha läst Solens triumf och sedemera läst på lite om Anglo-Sudanska kriget, är jag benägen att hålla med. Jag tycker att det märks tydligt när det är en författare som vet vad han skriver om. Språket är en fröjd för öga som hjärna. Fick stundtals sitta med pappersblock och skriva ned de ord som jag aldrig hade hört förut. Sålunda har jag lärt mig hur lång en kabellängd är (185,2 m), att menageri är ett annat ord för zoo samt att Effendi är det osmanska motsvarigheten till engelskans Sir etc.
Jag tycker om när jag lär mig något medan jag läser. Underhållningsvärdet är det inte heller något fel på, även om boken ibland kändes väldigt rå. Det finns ett kapitel där Smith ingående beskriver en elefantjakt. Det var knappt att jag kunde läsa det.
Något jag kunde störa mig lite på var den (håll i er här kommer ett långt ord) machokulturspräglade synen på män. Kvinnorna, märk väl, beskrevs inte som underdåniga och svaga utan snarare som handlingskraftiga och besuttna med ett stort mod. Männen kändes däremot klyshiga och platta.
 
Så till den stora frågan, kommer jag att läsa mer av Wilbur Smith? Ja, det tror jag verkligen. Han kanske kan bli min nya gunstlig efter det att ivern för Christian Jacqs böcker har svalnat.
 
/ Bea
 
 

Temaläsning: Frestad!

Hela sex böcker hann jag med under mitt vampyrtema och Frestad av P.C. & Kristin Cast blev den sista att läsas. Boken är den sjätte i ungdomsserien House of Night.
 
Beskrivning från bokus: Vissa saker har rett upp sig, men kampen är allt annat än över. Den svarta ängeln Kalona och Neferet är inte besegrade. Kommer Zoey att kunna stå emot frestelsen när Kalona på alla sätt försöker locka henne till sig? Finns det en chans att han kan göra som Stark och välja den goda sidan istället?
Dessutom börjar det på allvar hända läskiga saker med Stevie Rae och hennes röda vampyrer nere i tunnlarna. Stevie Raes hemliga vänner har egna planer för framtiden. Tyvärr vill de inte att hon ska vara en del av den framtiden. Och Zoeys ständiga killproblem?
 
Ja, Zoeys ständiga killproblem är precis vad boken handlar om. Efter att Kalona och Neferet gett sig av efter motståndet de fick från Zoey och hennes vänner händer inte så mycket. Zoey bråkar med sina tre(!) pojkvänner samtidigt som Kalona fortsätter att försöka förföra henne i drömmarnas värld. Sen käkar dom lite mat, bråkar lite till och efter nån dag reser dom till Italien och vampyrrådet. Väl där börjar handligen ta fart men då tar boken slut. För att vara en bok på över 400 sidor innehöll den förvånansvärt lite.
 
Det enda spänningen i den här boken stod Stevie Ray och Refaim för. Men annars måste jag nog säga att denna serien bara blir sämre och sämre. Jag har en till oläst bok i hyllan, så den ska jag väl läsa snart. Men sedan vet jag inte om jag ska ta och ge upp den här serien. Det finns ju ett antal böcker till...
 
Frestad får ändå...
 
 
...två av fem vitlökar för att det är påsk och humöret är på topp!
 
Frestad
 
/Sara

RSS 2.0