Mitt inköp från bokrean!

 
Ja. Singluaris är rätt term. Den enda boken jag inhandlade på bokrean i år var Indriðasons Svart himmelDen svarta löparen av Kristina Appelqvist är mars månads bokcirkelbok. 
Är inte på ett så stort bokshopparhumör för tillfället, men läslusten har jag kvar i alla fall. Har börjat lite i Appelqvists bok och hittills känns den helt okej. Ser nu också att det blev par i deckare och dessutom par i deckare som har färgen svart i titeln. Om jag skulle gissa tror jag det är den vanligaste färgen i en deckartitel.
 
 
 

Boktjuven

Så var den utläst, Markus Zusaks Boktjuven. Enligt Boktipset skulle jag ge den 4,9 i betyg, men riktigt dit når inte Boktjuven för mig.

 

Det är Döden som berättar historien om Liesel Meminger och de andra invånarna på Himmel Strasse under åren för andra världskriget. Man får följa hur Liesel tas om hand av paret Hans och Rosa Hubermann efter det att hennes bror dött och modern inte kunnat ta hand om henne. På Himmel Strasse bor det en brokig skara människor. Det de har gemensamt är att invånarna här är fattiga. Det är långt till de fina husen på Grande Strasse. På Himmel Strasse spelar barnen fotboll på gatan och Liesel och vännen Rudy ger sig ut på rövarstråt när andan faller på eller hungern blir för stor. Det Liesel tycker bäst om att stjäla är böcker. Hon är besatt av ord och tillsammans med den judiske mannen som Hubermanns gömmer i sin källare upptäcker hon ordens makt.

 

Boktjuven är en poetiskt skriven historia som på många sätt är nyskapande för ungdomsgenren. Bitvis kan den allegoriska berättarstilen bli lite för mycket. Jag upplever att jag som läsare harvar mig igenom långa stycken av purpurfärgade himlar, vattniga ögon och ord som smakar aska. Berättelsen i sig är mycket välkomponerad. Det är intressant att få läsa om en fattig tysk familjs kamp och vedermödor under andra världskriget. Man får trots allt inte glömma de många tyskar som inte alls höll med Hitler, men som tvingades göra vad de kunde för att överleva. Tyskar vars vänner var judar. Tyskar som levde minst lika fattigt och med ett minst lika brinnande hat mot Führern som människorna i de ockuperade områdena. Därför är Boktjuven en viktig bok som jag tycker har sin självklara plats bredvid klassuppsättningen av Anne Franks dagbok i varje respektabelt högstadium eller gymnasium.

 

 
 
 

Skörden av bokrean 2014

Tendensen visar att jag köper allt färre böcker just under bokrean för varje år, men jag tycker ändå att det är festligt att gå och botanisera i en bokaffär på dagen för bokrean. Så i tisdags morse befann jag mig i en Akademiebokhandeln-butik innan jag skulle iväg till jobbet.
 
 
Skörden kan ni se på bilden. Det blev:
  1. Haren med bärnstensögon  av Edmund de Waal, en historisk roman som jag har velat läsa länge.
  2. Livet efter dig av Jojo Moyes, som alla pratar så väl om, så nu har jag skyhöga förväntningar. Läste ut en annan roman av Moyes nyligen, The last letter from your lover, recension kommer på måndag!
  3. Dandy av Jan Guillou, den delen i serien om det stora århundradet har jag redan läst, men hade inte köpt den än. En mycket bra släktkrönika där man på köpet lär sig mycket om Europas historia.
  4. En man som heter Ove av Fredrik Backman, som jag redan har läst och recenserat här på bloggen. Min mamma ska få den, tänkte jag, numera förlitar hon sig på att jag ska förse henne med bra böcker. En rolig uppgift!
Eftersom jag var i bokaffären före klockan tio så gällde "tag 4, betala för 3", så den billigaste boken fick jag på köpet! Jag är väldigt nöjd med mina fynd!
 
 

RSS 2.0