En välbevarad hemlighet

En sommardag i England, 1961. Den sextonåriga Laurel är som vilken tonårsflicka som helst, med drömmar om kärlek, frihet och ett glamouröst liv likt Hollywoodstjärnornas. Men brottet som begås samma eftermiddag i familjens trädgård, och som Laurel inte förstår orsaken till, kommer att påverka henne för resten av livet. Ingen i familjen talar mer om saken.

Som vuxen är Laurel en berömd skådespelerska, men bär den mörka hemligheten från den sommardagen med sig. När hennes mamma närmar sig slutet av sitt liv, återvänder Laurel till föräldrahemmet för att söka svaren på gåtan som hon undrat över i femtio år. Det visar sig vara en dramatisk historia som sträcker sig tillbaka till andra världskrigets London, till mammans och hennes vänners förflutna.

Berättelsen växlar mellan 1930-talet, 1960-talet och nutid, och är en välskriven romantisk spänningsroman i engelsk miljö. Boken med sina nästan 500 sidor känns som en maffig gammaldags tårtbit med många lager att utforska, och som bildar en bra helhet romanmässigt, om man gillar mysterier, familjehemligheter, bedrägeri, evig kärlek och cliffhangers i var och varannan kapitel. Jag måste även erkänna att slutet överraskade mig fullständigt! Jag gillar när en författare lyckas få mig att analysera mysteriet åt helt fel håll. Smart gjort.

Författaren Kate Morton var helt okänd för mig, men är tydligen en mycket populär australiensisk författare med böcker översatta till 40 språk. ”En välbevarad hemlighet” är hennes fjärde roman.

Ett hett tips till BBC eller annan valfri engelskspråkig TV-kanal: boken skulle göra sig utmärkt som mini-serie!

 

 
/Judit
 
Boken finns som e-bok hos bokii.se
 

 

 


Sammanfattning Bokmässan

Jag känner mig fortfarande överväldigad, full av intryck och trött efter lördagens besök på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Alla fina förlag man har besökt, alla intressanta böcker man har haft i handen, för att inte tala om alla dessa kööööer man har stått i! Här kommer en liten sammanfattning på vad jag hann med (förutom mina bokinköp, vilka jag inte kommer att ta upp i detta inlägg).
  • Jag hejade på trevliga Anna T i Sekwas monter. De hade ställt upp sina böcker väldigt fint så att man fick känslan av en riktig bokhandel. De hade riktigt bra priser på sina böcker också.
  • Jag hann bli riktigt starstruck några gånger. Jag hörde Jonas Gardell prata om Torka aldrig tårar-böckerna, han var sitt vanliga roliga vassa jag. Jag såg även Jan Guillou skriva en autograf. Man har inte riktigt varit på bokmässan om man inte sett JG, haha! Sara och jag stod och kikade på när Martina Haag och Katerina Janouch krängde sina böcker i sitt förlagsmonter:
 
 
  • Jag lyssnade även en snabbis på författarna bakom Engelsfors-trilogin Cirkeln, Eld och den snart kommande Nyckeln och blev riktigt sugen på att läsa böckerna, något jag inte hunnit med hittills.
  • Det roligaste för mig var att gå omkring och botanisera hos de mindre förlagen. Bonnier-monopolet syntes tydligt, och det var befriande att hitta andra små guldkorn. Både Sara och jag fyndade intressanta böcker hos förlaget X Publishing. (Missa för allt i välden inte den svenska översättningen av Tell the wolves I´m home som heter Låt vargarna komma och som släpptes i dagarna).
  • Höjdpunkten måste ändå varit när jag lyssnade på Jenny Lindh, bibliotekarien från Stockholm som har en regelbunden spalt i DN:s bilaga Boklördag. Åh vad den kvinnan har humor! Under den knappa halvtimmen pratade hon och intervjuaren om försenade biblioteksböcker, toalettläsning, bristen på lästid för bibliotekarier och hur det kom sig att Lindh blev en läsare. Hon hann också svara på läsarnas frågor angående vilka genres som dominerar biblioteksutlåningen (det är fortfarande deckare, som enligt Lindh är som knark - folk blir som besatta. Men den humoristiska litteraturen breder ut sig och vinner mark, likaså de episka romanerna). Hon rekommenderade även att man som läsare utmanar sig själv då och då, att man läser brett och inte drar sig för att bli överraskad. Om man ville utmana sig på riktigt, skulle man våga sig på poesi - inget kan enligt Lindh få en att känna sig så förundrad inför sin omvärld som bra poesi. All denna visdom serverades med frispråkig humor och inte det minsta med pekpinnar, utan stor igenkänningsfaktor i alla läsningens tabbar man utsätter sig för.
 
Höga poäng för Bokmässan i år! Nästa år önskar jag mig en övernattning så att man kan ta det lugnare och gå på fler intressanta föredrag.
 
/Judit
 
Tidsfördriv för kulna höstkvällar #1

Nu när hösten är här blir dagarna kallare och kvällarna mörkare. Då vill vi, och jag tror många med oss, krypa upp i soffan, kanske tända ett ljus eller svepa in sig i en filt och bara mysa. Därför tänkte vi under några söndagar framöver passa på att tipsa om lite böcker och filmer som passar alldeles utmärkt att fördriva tiden med under kulna höstkvällar.
 
 
 
Sara tipsar om: Miniserien Prima Ballerina av Nora Roberts
 
I Dans och drömmar (Reflections fr. 1983) får vi möta Lindsay som lämnar det hektiska livet som balettdansare i New York efter att hennes föräldrar råkat ut för en tragisk olycka. Istället flyttar hon åter in i sitt barndomshem och börjar lära ut balett till barn och ungdomar på orten. Nyinflyttade Ruth Bannion bor tillsammans med sin farbror Seth efter att ha förlorat sina föräldrar. I Ruth hittar Lindsay en stor talang och hon vill inget hellre än att Ruth ska få chansen att träna i New York precis som hon själv gjort en gång. Seth Bannion delar dock inte Lindsays åsikter och trots att de båda har svårt att komma överens kan de inte förneka attraktionen som uppstår mellan dem. När Lindsays danspartner från New York, den legendariske Nikolaj Davidov dyker upp och vill att Lindsay ska komma tillbaka till New York för att dansa huvudrollen i hans nya balett ställs allt på sin spets.
 
I Kärlekens dans (Dance of dreams fr. 1983) lever den oskuldsfulla Ruth Bannion det krävande livet som balettdansös i New York. Ruth är fullständigt tagen av sin kunnige men krävande instruktör Nikolaj Davidov. Mitt i uppsättningen av en ny föreställning där Ruth äntligen får chansen att visa vad hon går för börjar passionen att blossa upp mellan instruktör och elev. Men trots att den legendariske dansaren Nikolaj är långt mer erfaren än den unga Ruth, är kärlekens dans ny och främmande för honom.
 
Dessa båda böcker har många år på nacken och har vid flertalet tillfällen gets ut i Sverige under diverse olika namn. Båda är riktigt mysig och romantisk läsning. Gillar man balett så kommer man garanterat att gilla de här böckerna. Och gillar man inte balett så är chansen stor att man gillar dem ändå. Min favorit blev Kärlekens dansmed Ruth och Nikolaj i fokus.
 
 
 
 
 
Bea tipsar om: Trilogin Släkten Gallagher av Nora Roberts
 
Solens diamanter är den amerikanskan Jude och den äldste sonen Gallagher, Aidan, som är i centrum. Jude har efter sin skilsmässa året innan, sagt upp sig från jobbet som lärare på universitetet i Chicago och beslutat att spendera ett halvår i sin farmors stuga på Irland för att på något sätt hitta tillbaka till sig själv igen. När hon kommer dit är hon ensam, överspänd och slutkörd och planerar att skriva en uppsats om irländsk berättartradition. Hon kommer dock snabbt in i bylivet med hjälp av grannfamiljen O'Toole, som har en dotter i Judes ålder. För folket i Ardmore är Gallaghers pub den naturliga mötesplatsen. Puben drivs av tre syskon, varav den äldste visar sig ha en talang för att berätta historier, något som kommer väl till pass för Judes avhandling. Det visar sig även att Judes stuga hemsöks av ett spöke från en kvinna som tackade nej till den stora kärleken på grund av plikt. Kan Jude måhända lära sig något från den sorgsna kvinnan som går och gråter i huset om kvällarna?
 
Pärlor från månen får man stifta bekantskap med mellanbarnet-Gallagher, Shawn. Han fördriver sina dagar med att jobba i familjepubens kök och sina kvällar med att skriva musik. Brenna O'Toole är den tankspridda Shawns raka motsats. Tillsammans med sin far är hon traktens allt-i-allo och hon tänker som bäst med en skiftnyckel i handen. Älvfursten Carrick visar sig ha tankar för dessa tu, som kännt varandra sedan barnsben, och när han vill något ser han till att det händer. Samtidigt kommer ett amerikansk byggförtag till Ardmore med planer att bygga en teater. Skulle det kunna vara ett forum för Shawns musik om han någon gång skulle få för sig att faktiskt göra något av sin talang? Och skulle inte en nybyggnation i trakten vara lönsamt både för puben och för Brenna och hennes hantverkarfar?
 
I den tredje och sista boken, Havets safirer, får vi följa yngsta syskonet Gallagher, Darcy. Darcy är ung, vacker och hymlar inte med att det hon vill få ut av livet är lyx och flärd. När det kommer ett byggarbetslag från USA till Ardmore för att bygga den nya teatern, som ska vara ett samarbete med Gallaghers pub, kommer också en av traktens förlorade söner tillbaka. Denne Trevor fattar genast tycke för Darcy, men hur vet han om hon tycker om honom eller hans pengar?
Samtidigt börjar älvfursten Carrick bli otålig, han är bara ett steg i från att bryta förtrollning och återförenas men sin kära lady Gwen, men Darcy och Trevor är inte de som låter sig hunsas med.
 
 
 
 
Judit tipsar om: Helene Hanff: Brev till en bokhandel  och Brev från New York
 

1949 skriver Helene Hanff sin första beställning till antikvariatet på 84, Charing Cross Road i London. Det är början till en livslång vänskap med dem som arbetar där. Boken är en kärleksförklaring till böcker och bokhandel.
De flesta utgåvor innehåller också uppföljaren Hertiginnan av Bloomsbury Street som handlar om Hanffs besök i England först då bokhandeln lagts ner och hennes främste kontakt där, Frank Doel, avlidit.Författaren bakom den charmiga Brev till en bokhandel får mig alltid att längta till New York-hösten i sin bok Brev från New York. Boken består av en samling texter som författaren hade som radiokrönikor i engelsk radio om sitt liv i New York. Efter succén med Brev till en bokhandel ville de engelska läsarna veta mer om livet i New York, och radiokrönikorna blev mycket populära. Så småningom gavs de ut i samlad form, och Helene Hanff berättar månad för månad om livet i the Big Apple med vardagsnära charm.
Brev till en bokhandel finns även som film med Anthony Hopkins i en av huvudrollerna - perfekt för höstmys!
 
Böckerna:
 
 
...och filmen:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0