Mitt senaste bokpaket

Att det alltid förblir lika roligt att beställa böcker, vänta på paketet och till slut får öppna det och fingra på innehållet! Häromdagen kom det ett paket som jag hade beställt, med den ursäkten att min man ville ha en lättsam och rolig bok till vår förestående Mallorca-resa. Jag beställde Britt-Marie var här av Fredrik Backman till honom, han tyckte ju om En man som heter Ove, så jag tror att även denna historia kommer att passa honom bra.

Det gick ju inte an att bara beställa en ynka pocketbok, så jag beställde två böcker till, till mig själv... Snöbarnet av Eowyn Ivey, som jag har hört mycket gott om, och har varit konstant utlånad på mitt bibliotek det senaste året (det är ju i och för sig ett gott betyg), och ingen möjlighet att låna som e-bok. Historien låter som en vacker saga för vuxna, med både djup och allvar. Den ser jag fram emot.
Den andra boken till mig blev All the bright places av Jennifer Niven. Jag minns inte vem som har tipsat mig om den, men jag läste om den på en blogg och den har varit på min önskelista länge. YA, coming of age-roman med kärlek och vänskap. Har jämförts med The fault in our stars, fast sånt är jag lite skeptisk mot. Sluta stämpla varenda ungdomsroman om kärlek med hinder som "en ny TFIOS", och sluta marknadsföra varenda ny thriller skriven av en kvinna som "en ny Gone Girl"! Det är väldigt sällan de nya böckerna vinner på den parallellen, snarare blir man besviken på grund av för höga förhoppningar.
 
Nåja. Så här ser böckerna ut i alla fall, och jag ser fram emot läsningen av de två som är till mig!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pottungen

I den andra delen i serien om hertiginnan Charlotte och hennes liv i det svenska 1700-talets kungliga hov har vi kommit fram till 1792 när händelserna tar sin början. Kung Gustav III ligger för döden efter attentatet under den berömda maskeradbalen, och hans son är ännu omyndig. Charlottas make, hertig Karl, utses till förmyndare, och ser nu sin chans att gripa makten.

Samtidigt med intrigerna på slottet försöker den före detta ”pottungen” Johanna att skapa ett bättre liv för sig själv och sonen Nils. Båda kvinnorna, hertiginna som fattig arbeterska, lider av tidens begränsningar gällande kvinnor, och i takt med att även Stockholm smittas av de franska revolutionära tankarna, börjar hoppet växa hos folket, ett hopp om färre umbäranden och mer inflytande.

Där den första delen av serien (Barnbruden) bara påbörjade berättelsen ur ett kvinnohistoriskt perspektiv, tar nu den andra delen vid nästan uteslutande ur denna synvinkel. Hertiginnan och hennes hovmästarinna Sophie von Fernsen bildar till exempel det hemliga sällskapet Blåstrumporna, där man diskuterar tidens revolutionära idéer ur kvinnoperspektiv, samt tar del av skrifter författade av dåtidens kvinnliga pionjärer. Hertiginnan Charlotta har det inte lätt: hon har fortfarande inte lyckats föda hertigen en arvinge, och betraktas därför av sin man som värdelös, vilket ger henne minskat inflytande. Johanna å sin sida står inför ett lockande erbjudande om giftermål, men ingår hon äktenskap tillfaller allt hon äger den blivande maken, och hon kommer inte längre att kunna bestämma över de små tillgångar hon har lyckats skrapa ihop. Är kärleken värd att riskera oberoendet för?

Det är spännande och engagerande läsning rakt igenom, läsning som manar till eftertanke och tacksamhet över hur långt vi har kommit i kampen för jämställdhet. Bokens inledande citat är till exempel taget ur Encyklopedin från 1700-talet där man under ordet ”kvinna” kan hitta följande beskrivning:

Kvinnor kan uppfatta saker och ting snabbare än män, men eftersom de inte förmår fundera över något en längre stund utvecklar de aldrig den förmåga till eftertanke som krävs för ett sunt förnuft.”

Det finns gott om diskussionsämnen i både den första och andra delen av serien, både ur allmänt historiskt och kvinnohistorisk perspektiv, vilket gör böckerna mycket lämpliga att läsas i till exempel bokcirklar. Den tredje och avslutande delen av serien utkommer i höst hos Piratförlaget med titeln Rävfhonan. Författaren Anna Laestadius Larsson är journalist med starkt intresse och engagemang för kvinnohistoria och villkoren för kvinnor idag.

 

 
 

Jag klarade det!

Igår kväll kryssade jag för den sista boken på min sommarlista för juni, juli, augusti. Det var första gången jag faktiskt klarade att kryssa för samtliga böcker på någon läslista som jag satt upp. Så nu känner jag mig så taggad att jag kanske till och med sätter upp en höstlista för september, oktober och november. Dock inte med lika många böcker tror jag. För det var ju faktiskt på håret att jag klarade av den... Hrm, får spåna på det lite.
 
Så här såg i alla fall sommarlistan ut:
 
 
Jag försökte göra listan till en blandning över böcker som jag var riktigt sugen på och böcker som jag verkligen behövde ta tag i. Och jag gör nog likadant nästa gång det beger sig.
 
 
 

RSS 2.0