The Selection!

Det var inte så länge sedan Sara läste Kiera Cass The Selection och nu innan jul lånade Sara ut lite böcker som hon tyckte att jag skulle läsa. En av dem var just The Selection, så nu har jag också läst den. Det var tämligen snabbt avklarat då det var lätt att svepas med i handlingen. Direkt efter att jag läst ut den ringde jag självklart Sara för att diskutera. Vilken kille ska man egentligen hålla på och vad vill rebellerna egentligen?
 

"For thirty-five girls, the Selection is the chance of a lifetime. The opportunity to escape the life laid out for them since birth. To be swept up in a world of glittering gowns and priceless jewels. To live in a palace and compete for the heart of gorgeous Prince Maxon. But for America Singer, being Selected is a nightmare. It means turning her back on her secret love with Aspen, who is a caste below her. Leaving her home to enter a fierce competition for a crown she doesn't want. Living in a palace that is constantly threatened by violent rebel attacks. Then America meets Prince Maxon. Gradually, she starts to question all the plans she's made for herself--and realizes that the life she's always dreamed of may not compare to a future she never imagined."


Konceptet med klassisk saga blandat med diktatur känns lite roligt och kul. Jag är ju en riktig sucker för de gamla Disneyfilmerna av mer prinsessaktig art exv. Askungen eller Törnrosa. Jag var lite skeptisk till The Selection till en början men fann att den passade mig som handen i handsken. Det var dessutom kul att läsa på engelska igen. Det var ett tag sedan sist. Något som jag däremot kunde störa mig på till en början var bokens många likheter med Hungerspelen. Nedan listas några exempel

- Utspelar sig i USA i en okänd framtid där landet numera heter något annat exv. Panem (Hungerspelen) eller Illéa (The Selection).

- Samhället är numera uppdelat i sektioner (Hungerspelen) eller kast (The Selection). Varje sektion/kast står för en viss syssla.

- Ungdomar utväljs till en landsomfattande realityshow Hungerspelen eller The Selection. I den första får ungdomarna slåss för sina liv i den andra om en prins gunst, vilket kan bli en kamp på liv och död. 

- Huvudpersonen är en lite tvär och envis, men självständig ung kvinna som inte har det som kallas för uppenbar skönhet utan mer en vinnande personlighet.

- Det blir ett triangeldrama mellan ungdomsflamman och den nya killen (Peeta och Gayle - Hungersspelen, Apsen och Maxon - The Selection).

- Det pratas om rebeller som försöker störta den befintliga regimen.

Det som dock är skillnaden är att Kungafamiljen i The Selection verkar snäll...än så länge och att President Snow i Hungerspelen är genuint elak och hemsk.

Om ni vill bli påminda om vad Sara tyckte kan ni klicka in här.

 

/ Bea

 

The Selection. by Kiera Cass

Vi läser: A game of thrones!

Eftersom vi av en händelse har två exempar av Kampen om järntronen av George R.R. Martin här hemma ( en gammal utgåva samt den nya kartonnage utgåvan), bestämde jag och maken oss för att läsa boken tillsammans. Så under de närmaste veckorna kommer vi att läsa ett visst antal sidor varje vecka och sedan diskutera tillsammans.
 
Samtidigt tänkte jag skriva lite varje vecka om våra funderingar över boken samt lite vad som händer i handlingen. Ingen av oss har läst boken tidigare, men jag har sett första säsongen av tv-serien. Om det finns någon som både sett och läst A game of thrones får ni gärna lämna en liten kommentar om hur bra serien följer böckerna. Vi har nämligen planer på att börja titta på serien efter att vi läst klart.
 
/Sara
 
Kampen om järntronen Kampen om järntronen

Saras boklöften - 2013

Här kommer mina boklöften för 2013!  
 
 
Läsa minst 100 böcker! Uppfyllt 27/7
 
 
Vid slutet av 2012 fanns det 183 olästa böcker i bokhyllan. Målet är att det ska finnas minst 50 färre innan 2013 är slut. Juni - 29 lästa böcker  
 
Läsa Harry Potter-böckerna av J.K. Rowling.
Harry Potter och de vises sten
Harry Potter och Hemligheternas kammare
Harry Potter och fången från Azkaban
Harry Potter och den flammande bägaren
Harry Potter och Fenixorden
Harry Potter och Halvblodsprinsen
Harry Potter och dödsrelikerna  
 
 
Läsa 5 klassiker. Uppfyllt 12/6
 
1. En studie i rött - Sir Arthur Conan Doyle 2. De fyras tecken - Sir Arthur Conan Doyle
3. Northanger Abbey - Jane Austen
4. Alice's adventures in Wonderland - Lewis Carroll
5. Baskervilles hund - Sir Arthur Conan Doyle
6. Kameliadamen - Alexandre Dumas d.y.
7. Den gyllene skalbaggen - Edgar Allan Poe (novell)
8. Fakta i fallet Valdemar - Edgar Allan Poe (novell)
9. Flaskposten - Edgar Allan Poe (novell)
10. Fruktans dal - Sir Arthur Conan Doyle
 

  Läsa 5 tegelstenar (+600s) Uppfyllt 13/4
1. Femtio nyanser av frihet - E.L. James
2. Kampen om järntronen - George R.R. Martin
3. Främlingen - Diana Gabaldon
4. Kungarnas kring - George RR Martin
5. Hemligheternas rike - Kristin Cashore
6. A Storm of Swords - Georga RR Martin
7. Harry Potter och den flammande bägaren - J.K. Rowling
8. Kråkornas fest - George RR Martin
9. The Historian - Elizabeth Kostova
10. Lover Avenged - J.R. Ward
11. Lover Mine - J.R. Ward
 

  Avsluta minst 3 serier. (utöver Harry Potter) Uppfyllt 10/6
1. Femtio nyanser trilogin - EL James
2. De utvalda  - Kristin Cashore
3. Fallen ängel - Becca Fitzpatrick
4. Yelena Zaltana-trilogin - Maria V. Snyder
5. Berörarna - Holly Black
6. Ädelstenstrilogin - Kerstin Gier
7. Taskill Witches - Saskia Walker
8. Delirium - Lauren Oliver
 

  Till sist ska jag också läsa 12 författare till Boktolvan.  
 
 
Boklöftena blev lite mer omfattande detta år. Ska bli spännande att se om jag klarar av att fullfölja dom.   /Sara  

RSS 2.0