Allt eller inget!

Simonas senaste boksläpp var självklart ett av årets mest efterlängtade för mig. Även om romancegenren har tagit ett steg framåt i Sverige på senare år känns det fortfarande lite extra lyxigt att få läsa den på svenska.
 
I Simonas sjunde roman får vi följa Lexia Vikander som jobbar på en reklambyrå. Hon älskar sitt jobb, ändå känns det som om hon inte riktigt passar in. I reklamvärlden är alla kvinnor pinnsmala och kalorifixerade. Alla utom hon. Dessutom är det stökigt på jobbet. En ny ägare har tagit över, och ryktet säger att många ska få sparken. För att trösta sig sitter Lexia i en bar och dricker alldeles för många rosa drinkar. Ingen flirtar med henne, och hon känner sig misslyckad. Men plötsligt sitter han bredvid henne, den snyggaste man hon kan tänka sig.

 

Adam Nylund är en hård man. Han är värstingen från förorten som blev vd och är känd för sin hänsynslösa stil. Han har kommit till Stockholm för att rensa upp på bolagets nyinköpta reklambyrå. Egentligen fokuserar han enbart på arbete, men kvinnan på barstolen intill väcker hans intresse. I alla fall tills hon fyllekysser honom och sedan kräks på hans skor.

 

På måndag morgon möts de igen. Lexia och hennes nya chef: Adam.

 

 

 

Simona Ahrnstedts böcker är ren läsnjutning. Den här gången lyckades jag faktiskt dra ut på den i en hel vecka, istället för att sluka den på ett dygn, som brukar vara fallet med Simonas böcker. Boken inleds med ett klassiskt missförstånd. En kyss med en främling som senare visar sig vara mycket mer än så. Jag har visserligen läst liknande öppningar inom romancegenren tidigare, men jag tröttnar aldrig. Dels är det vansinnigt underhållande, i alla fall för läsaren, sedan ger det den där korta stunden av fördomsfritt möte som jag tycker är så himla härligt.

 

Romantik på jobbet är också en klassisk intrig jag gillar. I Sverige har vi kanske inga anställningskontrakt som uttryckligen förbjuder oss att inleda en relation med en kollega, något som brukar vara väldigt vanligt i den amerikanska bok- och tv-världen. Men det ger ändå en känsla av något lite förbjudet och arbetssituationen kan bli komplicerad när linjen mellan privat och professionellt suddas ut. För någon som inte alls är insatt i reklambranschen tycker jag ändå att Simona målat upp både den och kontorsmiljöerna bra. Viktigt också att hon lyfter begrepp som kroppspositivism och uppmärksammar alla omöjliga ideal som kvinnokroppen ska förhålla sig till, inte bara inom just den branschen utan överallt.

 

Efter att ha avslutat boken med ett nöjt leende på läpparna kan jag bara konstatera att Simona har lyckats igen. Uppbyggnaden av känslor, attraktionen och kärleken - allt sitter som en smäck! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tre kortrecensioner #3

Den här gången har det fallit sig så att de tre böckerna som beskrivs nedan tyvärr inte var några storartade läsupplevelser för mig...

 

Svart vatten av Louise Doughty

Så fort författaren till Kvinna inför rätta kom med en ny bok såg jag till att skaffa den, jag gillade hennes debutroman oerhört mycket! Men med nummer två blev upplevelsen bara att jag inte riktigt fattade vad det var jag hade läst och varför... Romanen handlar om John Harper som befinner sig i exil i en by i Bali. Han har under hela sitt vuxna liv arbetat för en mystisk organisation som hjälper internationella företag att etablera sig i länder med instabilt politiskt styre, länder som ofta drabbas av våldsamheter. John minns utrensningen av kommunister i Jakarta 1965, och minnena av det som hände där och då vill inte lämna honom i fred. Nu fruktar han för sitt liv efter att ha begått ett misstag, och det finns inget att göra än att vänta.

Jag fattar att romanen handlar om skuld, moraliska dilemman, och så vidare, men jag blev inte riktigt klok på vad den ville säga och vart den ville komma... Trist känsla när jag hade förväntat mig så mycket mer av en så bra författare.

 

 

 

1968 av Jan Guillou

Jag har sagt det förut, efter läsningen av Äkta amerikanska jeans, och jag måste tyvärr upprepa mig: läsningen av Guillous skildring av Det Stora Århundradet var så mycket bättre i de tidigare delarna i serien! Nu när vi har kommit fram till de omvälvande politiska åren kring 1968 runtom i Europa, har den tredje generationen Lauritzen, barnbarnet Eric Letang, blivit advokat och ser stora förändringar både på nära och långt håll. Som helhet är boken inte alls dålig, men låååånga politiska redogörelser drar ner farten på de personliga händelser som jag är mer intresserad av. Det som annars räddar romanen är att Guillou faktiskt skriver vasst, intelligent, och med ett kvick språk och torr humor som får mig att fnissa högt flera gånger.

 

 

 

 

Dagar av ensamhet av Elena Ferrante

Som jag längtade efter något nytt av Ferrante att fylla hålet efter de fyra fantastiska romanerna i Neapel-kvartetten! Denna kortroman handlar om en kvinna som blir lämnad av sin man och plötsligt måste omvärdera sitt 40-åriga liv, utan arbete och med två barn att ta ansvar för. I Ferrantes händer hade också det kunnat bli bra, men trots de bättre bitarna tar känslan av det alltför deprimerande och vulgära över för min del. Rent berättartekniskt och litteraturmässigt är det inget fel på boken, men känslan är viktig för mig när jag läser, och därför blev den överlag destruktiva tonen för mycket för mig, tyvärr.

 

 

 
 
 
 
 

TellUs 2017 Bok- och berättarmässan

Den 2 december är det dags för årets bok- och berättarmässa på Linköpings stadsbibliotek. Där kan ni möta författare som Emelie Schepp, Sara Lövestam, Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren, Jenny Jägerfeld, Björn Ranelid, Simona Ahrnstedt med flera.
 
Det medverkar även över åtto utställare med montrar/bokbord. Ni hittar mig i monter 46 tillsammans med Sofia Fritzson och Christina Schiller. Vår utställning kommer gå i kärlekens tecken och du har chansen att fynda romance både till dig själv eller för att ge bort som julklapp. För det finns ju inget som slår en signerad bok under granen, om ni frågar mig ;)
 
 
 
Mässan har öppet mellan 10-16 och har något för alla vare sig man gillar romantik, deckare, fantasy, biografier m.m. För fantasyälskare rekommenderar jag panelsamtalet "Fantastisk fantastik" där ett gäng fantasyförfattare från Östergötland diskuterar under ledning av Ewa Broberg. 
 
På samma scen pratar även Simona Ahrnstedt om romance, feminism, kroppspositivism. Missa inte det!
 
 
Har ni vägarna förbi Linköping kom gärna och säg hej, så lovar jag att bjuda på godis :)
Hoppas vi ses!
 
 
 

RSS 2.0