Månadens böcker: Maj!

Maj
Lästa böcker: 18 (80/100)
Från oläst-hyllan: 5 (27/50)
Svenska vs Engelska: 11/7
Tegelstenar: 1 (6/5)
Klassiker: 1 (3/5)
Till boktolvan: 2 (6/12)
Avslutade serier: 0 (2/3)
Harry Potter utmaningen: 0 (3/7)
 
Lästa böcker
Hemlös av Gail Carriger
Northanger Abbey av Jane Austen
Moonglow av Kristen Callihan
Fångad i Marbella av Birgitta Bergin
Rädda mig inte av Tahereh Mafi
Dark side of the moon av Sherrilyn Kenyon
To pleasure a lady av Nicole Jordan
Vingar av glas av Sofie Trinh Johansson
För dig blottad av Sylvia Day
Carlstensveckan av Johanna Schreiber
The Maze Runner av James Dashner
Svart som natten av Ann Cleeves
Den mörkaste passionen av Gena Showalter
Resan till tidens slut av Erika Vallin
The plumed bonnet av Mary Balogh
Torka aldrig tårar utan handskar: Sjukdomen av Jonas Gardell
Bokklubben vid livets slut av Will Schwalbe
A Storm of Swords av George RR Martin
 
 
Mina favoriter
Den här månaden läste jag fler böcker som blev fullpoängare för mig. Så mina favoriter för denna månaden har samtliga fått 5 av 5.
 
Hemlös Moonglow Rädda mig inte
The Maze Runner Torka aldrig tårar utan handskar. 2, Sjukdomen A Storm of Swords
 
/Sara

Temaläsning: 1800-talets England - Sammanfattning!

Slutet på maj har kommit och med det slutet på månadens tema. Temat har under månaden varit 1800-talets England och jag har hunnit med fem böcker på temat. Under temat läste jag följande böcker:
 
Älska Northanger Abbey Moonglow To Pleasure a Lady: A Rouge Regency Romance The Famous Heroine/The Plumed Bonnet

 
Älska av Sylvia Day
Northanger Abbey av Jane Austen
Moonglow av Kristen Callihan
To pleasure a lady av Nicole Jordan
The plumed bonnet av Mary Balogh
 
Av dessa författare var Nicole Jordan den enda som jag inte hade läst förut.
 
Temat fick en fullpoängare och det var Moonglow av Kristen Callihan. Callihan har nu när jag läst hennes andra bok, blivit en av mina favoriter inom romancegenren. Jag blev jätteimponerad av hennes första bok Firelight och ville självklart läsa mer av henne. Dels för att ta reda på om hon verkligen är så bra som jag trodde, eller om Firelight var en ren lyckoträff. Men i och med att Moonglow även den blev en fullpoängare har jag hittat en ny författare att lägga till listan över favoriter.
 
Sämst denna månaden blev The plumed bonnet av Mary Balogh. Jag gillade verkligen boken till en början. Jag skrattade och tyckte att boken var allmänt underbar. Men sen blev den snabbt sämre och sista halvan var faktiskt inte riktigt bra. För mycket missförstånd och ingen vågade säga vad den egentligen tyckte och tänkte. Boken fick en trea(med ett minus) av mig, så det var ändå en helt okej bok.
 
Resterande böcker gav jag en fyra. Böckerna var mer än bra men inte fantastiska.
 
Det var allt för denna månaden. Under sommaren kommer jag att ha ett litet upphåll från temaläsningen, men kommer att köra igång i september igen. Och då står det mellan varulvar och häxor.... svårt val.
 
/Sara

Judit recenserar: En tesked jord och hav!

I början av 1980-talet bor elvaåriga Saba med tvillingsystern Mahtab och föräldrarna i en liten by i norra Iran. De har nyligen flyttat dit från Teheran för att få ett lite lugnare liv. Familjen är nämligen kristna intellektuella, och eftersom de har konverterat från islam riskerar de dödsstraff efter införandet av sharialagarna i och med revolutionens ändringar 1979.

 

Saba och Mahtab älskar allt som är utländskt och i synnerhet amerikanskt. De skriver långa gloslistor för att förbättra sitt engelska ordförråd, lyssnar på amerikansk popmusik, samlar på insmugglade tidningar och tittar på illegala tv-serier. När mamman och Mahtab försvinner är Saba övertygad om att de har flyttat till USA utan henne. Förlusten präglar både henne och pappan för resten av livet, och under uppväxten tillbringar Saba mycket tid med att fantisera ihop hur tvillingsystern lever den västerländska versionen av hennes eget liv.

 

Innan jag började läsa ”En tesked hav och jord” hade jag redan lite kunskap om den iranska revolutionen och dess konsekvenser för folket i Iran, mest genom böcker som ”Persepolis”-serien av Marjaneh Satrapi (självbiografisk roman i serieform, rekommenderas starkt!!). Ändå blev jag ofta frustrerad och upprörd av skildringarna över hur både män och kvinnor utsätts för begränsningar och övergrepp i religionens namn, begränsningar som har sin grund i förvrängda islamiska regler. Det är en stark berättelse i bästa orientaliska sagoberättarstil, där flera personer får turas om att agera berättarröst. På så sätt får man en klarare helhetsbild där personernas upplevelser får komplettera varandra, och man får även en inblick i iranska seder och bruk, bygemenskapens funktion och vardagslivets detaljer.

 

Dock undrar jag länge vad avsnitten där Saba fantiserar ihop Mahtabs liv ska vara bra för – man vet ju att det inte är sanningen. Sedan, ju längre in i berättelsen jag kommer, inser jag att den hopdiktade alternativa verkligheten fyller funktionerna av hopp och framtidstro, att kunna ha frihet och kontroll över sitt liv i en värld av begränsningar och brutalitet under det islamistiska styret. Det är ett snyggt och effektivt grepp.

 

Läs en tesked hav och jord om du är intresserad av nutidshistoria och kvinnors kamp för bättre villkor i välskriven romanform.

 

Författaren Dina Nayeri är själv född under revolutionstiden i Iran, och flydde som nioåring till USA med sin familj. Kolla in hennes urtjusiga och intressanta hemsida: www.dinanayeri.com

 

Tack Damm förlag för läsexemplaret!

 

En tesked jord och hav

 

 


RSS 2.0