Reservkraft!

I ett huj svischade sidorna förbi i Tomas Sjödins bok Reservkraft. Det var faktiskt ett tag sedan en bok försvann så fort, men i detta fallet är det inte så konstigt eftersom jag anser att Sjödins böcker är guld i bokform.
I och med detta har jag även klarat av Decemberutmaningen. Hur går det för er andra som hakade på?

i Reservkraft skriver Tomas än en gång om livet tillsammans med sin fru och sina barn. Två av de tre barnen har en odiagnostiserad hjärnsjukdom och deras tillstånd blir allt sämre. Vi får följa Tomas genom en röd tråd av anteckningar under långa nätter av vakande vid sönernas sida, men även i glädjen i de allra enklaste av vardagssituationer. Språket är oändligt vackert och boken är otroligt välskriven. Tomas Sjödin har verkligen fått gåvan att uttrycka sig och temat som kommer tillbaka på bokens sidor är: "...är det meningen att allt ska ha en mening?" eller kan man finna mening i det som syns meningslöst.

Ett avsnitt som verkligen berörde mig är följande dagboksanteckning som handlar om den äldste sonen:

"Jag drar mina fingrar genom ditt hår, tusen gånger, tiotusen gånger och ber om att du ska minnas denna rörelse i evighet. Ber att Någon - den dag du inte orkar stanna hos oss längre - bortom tid och rum ska ta vid. Låta sina fingrar löpa genom ditt ljusa hår så att du känner att vi inte glömt dig. Men så länge du är här ska vi fortsätta att dra våra fingrar genom ditt hår som vinden som drar genom lövskogen. Om min barndoms Gud lärde jag att hann till och med räknar huvudhåren på sina barn. Det är trösterikt. Men vet han att man måste dra fingrarna just på det här sättet varje dag?

s. 131

Vare sig om man har barn eller inte, friska eller sjuka, så kan man ändå känna igen något i den här boken och trots att det kan låta som att den är så oändligt sorglig så är den ändå så himmelskt ljus. Ser fram emot att läsa mer av Sjödin i framtiden.

/ Bea

Fem snabba med Johanna!

Denna veckan har det blivit dags för Johanna att vara med i Fem snabba med...
Här kan ni följa Johannas bloggande!

Namn: Johanna
Gör om dagarna: Fotograferar, är med vänner, målar, mm.

Fem snabba!
Läser just nu:
Beautiful Dead - Arizonas bok av Eden Maguire.
Författare jag gillar: Maggie Stiefvater, Stephenie Meyer, Becca Fitzpatrick, mm.
Läser jag helst: Jag läser romaniska böcker, även fantasy. Gillar inte deckare, även fast det är lite mysterier i många böcker jag läser. Men inga kriminalgåtor.
Ett bokminne: När jag läste Djävulens märke av Magnus Nordin. Jag var så inne i den att jag blev helt förstörd när en av karaktärerna dog. Det var så hemskt! Så efter det så tog jag en paus från den boken i två veckor, fast jag inte hade läst mer än halva. x)
Ett boktips: Frost av Maggie Stiefvater och Genom dina ögon av Stephenie Meyer.


Tack Johanna för dina svar. Vill du som läser detta också vara med är det bara att skicka svar och bild till beasbokhylla@hotmail.com

/ Bea och Sara

Mellandagsfynd - Saras kap!

Här kommer då mina fynd från våran lilla mellandagstripp!


  En röd hjältinnas död av Qui Xiaolong - Boken beskrivs som en lite udda, annorlunda samt prisbelönad deckare som utspelar sig i Shanghai. Sen tyckte jag att utsidan var så vacker också...

  Sjöjungfrun sjöng sin sång av Val McDermid - Den första deckaren i serien om Tony Hill. Har ju sett Mord i sinnet ett antal gånger och har därför inte läst just deckarna med Tony Hill. Men nu när jag har den första ska det nog bli av i alla fall.

 Äntligen fri & ...ty dagarna är onda av Anne Karin Elstad - Så har jag hittat den fjärde delen, Äntligen fri, i serien om Julie. Nu är det bara den tredje kvar. Ty dagarna är onda är en fristående bok som även den fattas i bokhyllan.

Sen fick det följa med ett antal barnböcker hem också. Blir lite roligare om kvällsläsningen blir lite varierad istället för som nu Mamma Mu sju gånger i veckan...

Till Maken hittade jag inga böcker. Men på Ica Maxi fyndade jag lite också och hittade första och andra säsongen av serien The new adventures of old Christine!

 


/Sara


RSS 2.0