Vad jag hittar!

Ja, det har utan tvekan varit en bokfyndens månad denna oktober. Ibland tycker jag att man kan gå på loppisar och seconhander utan att hitta något som man tycker är intressant eller utan att man finner någon utav de böcker man har på sin spaningslista. Oktober har däremot inte varit en sådan månad. Jag har hittat massa roliga böcker. Böcker jag redan läst och böcker som jag ser fram emot att läsa. Mina senaste fynd är dessa:
 
 
En bra kväll för mord av Agatha Christie. En novellsamling innehållande fem fall för Hercule Poirot. Det intressanta med just denna samling är att den inte har någon brittisk motsvarighet. Det är helt sonika ett svenskt urval av noveller som figurerat i olika engelska novellsamlingar.
 
Grabben i kuvösen bredvid av Jonas Helgesson. Läste denna när jag gick på folkhögskola - då jag hade lyxen att ha bokcirkel på schemat och ynnesten att ha den mest engagerade litteraturläraren någonsin. Ljuva tider - två år då jag uteslutande sjöng och läste böcker. Samt träffade en och annan äkta man ;).
 
En författares övertygelse av Joyce Carol Oates. I ett antal essäer behandlar Oates ämnen som, varför vi skriver och varför vi läser, med utgång från hennes eget författarskap. Verkar mycket intressant.
 
 

Mord i sinnet

På den psykiatriska Steenkliniken i London begås ett brutalt mord. Klinikföreståndarinnan Ms Bolam hittas död i källararkivet. Det är fredagskväll och bara ett begränsat antal människor har tillträde till byggnaden. Mördaren måste vara någon ur personalen - men vem? Det är det upp till kriminalkommissarie Adam Dalgliesh att ta reda på. 
 
Mord i sinnet är P. D. James andra roman om Adam Dalgliesh - den långe, skarpsinnige och poetiska polisen från Scotland Yard. Den skrevs 1963, men gavs inte ut i svensk översättning förrän 1989. 
Så långt kommen i min James-läsning (vilket är två böcker) måste jag säga att Adam Dalgliesh mycket väl kan komma att bli en utav mina absoluta favoritdetektiver. Han är smart, sympatisk och har något av en mjuk feminin framtoning. Sedan är James något av en mästare på att skärskåda den mänskliga naturen. Hennes persongalleri är engagerande och sträcker sig längre än till plattityder. Dessutom älskar jag den torra brittiska humorn som smyger sig in på de mest oväntade ställen.
 
Jag har redan kollat upp vilken bok som står näst på tur - Onaturlig död. När jag googlade för att se efter hur den såg ut tyckte jag att ljudboksomslaget såg bekant ut. Jag kan nästan hoppa upp och sätta mig på att det börjar med att en man hittas med händerna avhuggna i en båt. I sådant fall är det Thomas Bolme som är uppläsare och i sådant fall har jag lyssnat på den för en herrans massa år sedan. Jag kom dock inte längre än till första kapitlet. Delvis på grund av Bolmes röst, men kanske mest för den makabra, om än noggranna beskrivningen av de avhuggna underarmarnas benpipor. 
 
Nåväl, vi får väl se
 
 
 

Helgens second-hand-fynd

Under den gångna helgen var jag i en av second-hand butikerna i vår lilla stad. Jag fick inte med mig någon bok, men väl dessa två:
 
 
Två stycken läsdagböcker av den typen som jag använder! De känns helt oöppnade, och kostade 5 kronor per styck. Jag var väldigt nöjd med mitt fynd.
När jag spanar runt på bokavdelningar brukar jag ha roligt åt gamla bokomslag som så tydligt andas en viss tidsålder. Den här boken hade jag till exempel väldigt roligt åt en stund:
 
 
Visst känns den otroligt daterad? (Jag skulle gissa på sent 1960-tal, alternativt tidig 1970-tal). Det är svårt att tänka sig att någon för en massa år sen tyckte att "Ja! Det blir bra, vi kör på det omslaget!" Fniss...
 
 

RSS 2.0