Mellanlandning...

Så var man hemma från ännu en resa. Visserligen blir stoppet kort för idag bär det iväg till de gamla hemtrakterna och jobb.
Resan till Piteå var verkligen härligt och det var med ett litet stygn i hjärtat som "sörlänningarna" åkte hem.
Dagarna var fulla av händelser, men trots detta fanns det ändå tid för att läsa lite då och då.
Därför är nu även Vackra flickors lott, av Alexander McCall Smith, utläst och tillbakastoppad i bokhyllan.

I Vackra flickors lott, som är den tredje boken i serien om damernas dektektivbyrå, åtar sig Mma Ramotswe ett fall med en misstänkt giftmörderska och lämnar därför ansvaret för byrån åt sin sekreterare samt tillika assisterande dektektiv, Mma Makutsi.
Mma Makutsi får det sannerligen inte lätt när hon ska sköta både dektektivbyrån och dessutom får ansvaret för J L B Maketonis bilverkstad, då denne har drabbats  av en depression.
Som om inte detta skulle vara nog så får hon även ett eget fall på händerna. Hon ska nämligen undersöka kandidaterna till den lokala skönhetstävlingen och utröna vem som passar bäst för rollen som skönhetsdrottning och representant för Botswana.

Än en gång är berättelsen fullspäckad med små bihistorier som väver sig in i de större sammanhangen och det är nog delvis det som ger böckerna sin charm. Man kan inte annat än älska de här böckerna med sin smittsamma glädje och tillgivenhet. Livet för oss västerlänningar ter sig plötsligt så onödigt komplicerat och missinriktat när man jämför det med Mma Ramotswes. Det är alltid skönt med böcker, som förutom att ha en bra handling, även försöker förmedla något större budskap mellan raderna.

Läste någonstans att McCall Smith planerar att skriva elva böcker om damernas dekektivbyrå. Tio har hitintills kommit ut på svenska, vilket betyder att äventyren snart är slut. Därför ska jag försöka suga på karamellen så länge som det går och inte läsa nästa bok på ett tag. Vill ju verkligen få det att räcka så länge som möjligt.


Vackra flickors lott

Förutom att läsa och åka på utflykter så hanns det även med en second-hand-runda, till min stora förtjusning.
Man fick dock hålla sig i skägget när man kom in på bokavdelningen eftersom vi reste med endast handbagage, så tyvärr fanns det inte plats för några nya böcker i väskan. Men, men...det var en karaktärsdanande erfarenhet =). Det blev dock en lite birelaterad present till pappa, som är hobbybiodlare och två små, gamla fotoramar.

En rolig affär som vi var inne i en dag och som jag aldrig hade sett förut var "Dollar store". Detta var något helt nytt för mig och det kändes lite som en bladning av Hem & Hobby och Ullared. Några inköp blev det, bla. en söt liten fickspegel som ser ut som en chokladkaka...superkul!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0