Ett nytt fynd - förlaget Thorén & Lindskog

 

I början av sommaren, när jag köpte lite böcker från adlibris, hade de en kampanj där man kunde köpa två böcker för 99 kronor från ett för mig okänt förlag: Thorén & Lindskog. De ger ut tyskspråkig litteratur i svensk översättning, lite som en tysk Sekwa… Jag blev nyfiken och slog till, beställde dels Sju år av en schweizisk författare vid namn Peter Stamm, och En tyst minut av Siegfried Lenz, som är en tysk författare.

Det hela skulle ha passerat ganska obemärkt förbi i min familj om inte min man hade norpat åt sig Sju år strax före en resa, i en ”jag-har-inget-bra-att-läsa-på-flyget”-panik. Jag ska tillägga att min man är delvis uppvuxen i Schweiz och har kvar sin familj där, det var dem vi var på väg att besöka. När vi kommer fram och min svägerska ser sin bror med en bok av Peter Stamm i handen blir hon entusiastisk och vi får en liten föreläsning om vilket fenomen han är i Schweiz och den tysktalande delen av Europa, samt hur stolta schweizarna är över honom. Dessutom bor han i samma stad som svägerskan och hennes familj, det är ju lite roligt.

Både maken och jag tyckte om Sju år, som handlar om Alexander, en arkitekt i München, hans fru och familj, samt senare även hans älskarinna. Det är en snyggt gjord relationsroman med enkelt och klart språk, som har en skarp blick för vardagens detaljer. Nu är jag inte den som blir glad åt romaner där äktenskap fungerar dåligt, otrohet uppstår, man blir inte lycklig hur man än försöker, och så vidare, men i Peter Stamms händer blev den trots vemod och ångest en vacker historia. Jag förstår varför hans författarskap har blivit så internationellt hyllad – han träffar rakt i något som de flesta kan känna igen, nämligen relationers kusliga knepighet.

 

Den andra boken, En tyst minut av Siegfried Lenz, var en vacker lite pärla som jag läste en varm sommareftermiddag. Omständigheterna var passande, boken utspelar sig nämligen under en sommar, på en badort i Tyskland på 1940-talet. Christian arbetar för sin far i hamnen och stöter ihop med sin unga lärarinna, Stella. De börjar umgås, gör utflykter och delar kärleken till litteraturen under sommaren som kommer att bli Stellas sista, vilket man förstår från början eftersom det är Christians minnesbilder som skapar berättelsen. Otroligt vacker, avskalad men rik berättelse där man känner hettan från solen, havets sälta och känslornas vemod. Ömt och elegant berättat, rekommenderas verkligen!

 

 
 

Så här ser böckerna ut. Utgivningen från Thorén & Lindskog är enhetlig och snygg, i danskt band.

 

Jag ska hålla ögonen öppna för böcker som Thorén & Lindskog ger ut. Det är alltid roligt att bredda sin läsning och gå utanför det invanda anglosaxiska.

 

/Judit

 

Sju år av Peter Stamm finns som e-bok hos bokii.se



Kommentarer
Postat av: violen

Båda böckerna är riktigt bra! Och det finns fler på det förlaget, fortsätt leta så får du ytterligare läsupplevelser!

Svar: Vad roligt att fler har upptäckt T&L! Jag har sett flera böcker i deras utgivning som jag är sugen på.../Judit
Beas Bokhylla

2013-09-26 @ 22:36:10
URL: http://violensboksida.bloggplatsen.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0