Läsarna i Broken Wheel rekommenderar

Jag har läst en del knepiga böcker på sistone, såna som håller en på helspänn så att man måste ha koll på detaljer, fundera mycket, och så vidare. Och oftast gillar jag det, men ibland vill jag bara slappna av och låta mig svepas iväg i en berättelse som är mysig, rogivande och glad. Det är just vad ”Läsarna i Broken Wheel rekommenderar” av Katarina Bivald är.

Romanens huvudperson är svenska Sara, boknörd av högsta rang, som efter en flera år lång brevväxling med en äldre kvinna i lilla staden Broken Wheel i Iowa, USA, bestämmer sig för att hälsa på. Den äldre kvinnan, Amy, litteraturälskare av lika hög grad som Sara, har låtit bli att berätta om sin sjukdom, så opraktiskt nog hinner hon dö innan Sara anländer. Den lilla stans brokiga skara av invånare rycker in, tar hand om Sara på alla möjliga sätt, så att hon för första gången i sitt liv känner sig hemma någonstans. För att ha något att göra under turistvisumets tre månader som hon ändå har planerat att tillbringa i Broken Wheel, öppnar Sara en liten bokhandel i en övergiven butikslokal, där hon mer eller mindre ger bort Amys stora boksamling för att försöka få stadens invånare att upptäcka glädjen med läsning. Naturligtvis träffar hon även en lonesome-ranger-typ till kille som får henne att känna mer än hon har planerat.

Händelserna utvecklar sig redan från början överraskande och på ett ibland smått skruvat sätt. Jag ser hela tiden händelserna framför mig som i en film, för det är en historia som skulle göra sig väl som film.

Det brokiga persongalleriet blir inte klyschigt, märkligt nog, tvärtom finns det överraskande drag hos de flesta som motbevisar det första intrycket man får av dem. Överlag så är detta en bok som är så välbehövlig i det jag kallar för ”mellansegmentet” – inte chick-lit, inte banal, utan en historia med kvalitet över medel som ändå inte filosoferar för mycket, utan levererar bra litteratur, verklighetsflykt blandad med intelligens.

Vid sidan av den charmiga historien är boknörderiet ett stort plus för litteraturälskare som jag – allt från de ofta förekommande litterära referenserna till skillnaden på lukt hos böcker i olika utgåvor eller känslan av den skyddande härliga eskapism en bra bok kan ge.

 

Tummen upp för Katarina Bivalds debutbok! Det märks att författaren vet vad hon beskriver, hon har nämligen jobbat extra på bokhandel större delen av sin uppväxt, och påstår att hon fortfarande inte bestämt sig för om hon föredrar böcker eller människor. Verkar vara en sympatisk person…!

 

/Judit

 

 

 

Tack till Forum förlag för boken.



Kommentarer
Postat av: Julia

Den här boken föll jag för direkt när jag såg den i bokhandeln. Kärlek vid första ögonkastet. Nu är jag så spänd på att få läsa den!

Svar: Den kommer att passa som höstmys! Trevlig läsning! /Judit
Beas Bokhylla

2013-09-24 @ 21:07:02
URL: http://bookclubben.wordpress.com
Postat av: Olivia

Superbra recension (som vanligt)!
Jag lånade den här boken av min mamma, efter att hon sagt att "jag bara måste läsa den". Helt underbar! Väldigt välskrivna karaktär och med ett djup som inte är särskilt vanligt i de flesta "feelgood" böcker som jag har läst.
Skrev nyss en egen recension av den här boken på min blogg.

Glad annandag påsk förresten!

Svar: Tackar och bockar! Javisst var det en bra bok! Glad påsk!
Bea, Sara och Judit

2014-04-21 @ 19:31:45
URL: http://www.nattstad.se/seglautanvind

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0