Ett litet liv

Senast vi träffades i vår bokcirkel, diskuterade vi Ett litet liv av hawaiianska Hanya Yanagihara. Boken har varit väldigt i ropet det senaste halvåret – på en bjudning jag var på för ett par veckor sedan var det sex personer av ungefär 25 som antingen hade läst den eller höll på att läsa den.

Berättelsen handlar om om de fyra vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras liv, först på det prestigefyllda universitetet de går på, där de träffas och blir vänner, och sedan i New York dit alla flyttar. Vi får följa dem under flera decennier och vara med om personliga och karriärmässiga växlingar i deras liv, men också bakåtblickar som förklarar vännernas respektive bakgrund och får oss att förstå hur de blev de personligheter som de blev. Ibland är det tvära kast mellan mörker och ljus, alla har de saker de tampas med. Genom åren prövas deras vänskap många gånger, men de håller trots allt ihop.

Jag hade till en början svårt att hålla isär karaktärerna, men efter ett tag kunde jag inte fatta hur jag hade kunnat blanda ihop dem. Alla har de sina utmärkande karaktärsdrag, men i centrum står Jude St Francis, som förblir en gåta även för dem som står honom närmast. Jude blir så småningom en framgångsrik advokat, men hans milt sagt traumatiska förflutna präglar hela hans liv på ett oåterkalleligt sätt. Som kontrast till hans mörka uppväxt står vänskapen till framför allt skådespelaren Willem, vars trofasthet och kärlek håller honom vid liv. Genom åren kommer Jude att slitas mellan självföraktet som styr hans tillvaro och kärleken han inte kan tillåta sig.

Vi enades i bokcirkeln om att den här boken kan vara både det vackraste och det hemskaste vi har läst sedan starten för fem år sedan. Vacker både på grund av språk och utförande samt vänskapens skildring, och hemsk av andra orsaker som jag inte vill avslöja. Men läsvärd är den i varje fall, och det fanns gott om diskussionsämnen, vilket gör Ett litet liv till en passande bokcirkelbok.

 

 

 
 
 
 

 

 

 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0