Det växte ett träd i Brooklyn del 2

 I våras skrev jag om den första delen i Betty Smiths självbiografiska romansvit i två delar, Det växte ett träd i Brooklyn. Läs gärna den recensionen för en mer detaljerad beskrivning. Den andra delen fortsätter precis där den första slutar, och från början var romanen en enda bok, men ges nu ut på svenska i två delar.

I början av den andra delen fyller Francie tretton år. Alla karaktärerna finns kvar i familjen Nolan och deras omgivning: pappa Johnny, den godhjärtade men hårt supande sjungande servitören, den hårt arbetande mamman Katie, som inte slutar tro på att ge sina barn ett bättre liv än hon själv fick, syskonen, mormor och mostrarna, grannar och de som befolkar Nolans del av Brooklyn. De svåra omständigheterna fortsätter: Francies pappa dör, mamman väntar ett nytt barn, och familjens försörjning hänger på en skör tråd. Så hur gärna än hon vill fortsätta studera får Francie finna sig i att börja jobba. Det blir arbeten av olika slag, från fabrik till tidningsredaktion och ögonöppnande möten med andra människor och hur de lever sina liv.

Francie får också uppleva den första kärleken och den påföljande besvikelsen. Under ett par år får vi följa hennes iakttagelser och insikter och som i förra volymen är det i detaljerna autenticiteten hos berättelsen ligger. Smith kan med några få ord måla upp miljöer, stämningar och vardagsvillkor på ett sätt som får läsaren att känna sig närvarande i Francies liv. När berättelsen slutar önskar jag att jag hade kunnat stanna kvar länge till.

 

 

 

 

 

 

 

 



Kommentarer
Postat av: Hanneles bokparadis

tyckte verkligen om dessa!

2017-09-25 @ 08:59:48
URL: http://hannelesbibliotek.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0