Jellicoe Road

På internatskolan Jellicoe School går barn som är mellan 12 och 18 år. Många av dem har en svår bakgrund, med trasiga familjer som inte kan ta hand om dem. Nere i samhället finns jellisarnas skola, de som är från orten. Sex veckor varje höst kommer även kadetterna från en militärskola och bor i området för att få terrängträning. Dessa veckor är det krig om territorium mellan internatelever, kadetter och jellisar, ett krig med anor från förr.

På internatskolan Jellicoe School bor Taylor, som övergavs av sin mamma när hon var liten. Nu, året innan examen, är hon ansvarig för ett av elevhemmen, och får ta ett stort ansvar i territoriekriget. Den enda vuxna personen som Taylor har kunnat lita på i sitt liv, Hannah, bor i ett halvfärdigt hus vid floden, men försvinner plötsligt en dag när hon skulle behövas som mest. Efter sig lämnar hon ett manuskript som Taylor försöker pussla ihop. Manuskriptets historia tar sin avstamp i en olycka som hände på Jellicoe Road för många år sen, som ödelade två familjer och gjorde så att fem ungdomar blev bästa vänner för livet, tills något ännu hemskare hände. Vad har Hannah med det hela att göra, och hur hänger historien ihop med Taylors liv?

Det är väldigt svårt att beskriva handlingen i ”Jellicoe Road” av Melina Marchetta. Intrigen i historien är riktigt trasslig, där flera historier vävs samman, och där vissa kapitel skrivits med kursivt stil, och man vet inte vem som är berättarrösten i dessa stycken. Territoriekriget är egentligen bara bakgrunden eller kulissen till den egentliga historien om barn som försöker förstå sin bakgrund och hanterar sin trassliga bakgrund på olika sätt (det finaste är att dessa känslomässigt skadade barn tar hand om varandra och visar kärlek på sitt sätt och vill varandra väl). Trots den röriga känslan i början (som har sin funktion, det förstår man senare) är det väl uppbyggt och håller hela vägen, det är fint och kärleksfullt, spännande och hemskt. När jag kom till slutet och insåg hur allt hängde ihop, så utbrast jag i ett stort ”ahaaa!” och var tvungen att gå tillbaka och läsa om det mesta för att kunna njuta en gång till. Helt makalöst, i stil med ”The fault in our stars” eller ”Tell the wolves I´m home”, fast med en mörkare intrig och fler hemligheter att upptäcka. Så otroligt bra!

 
 
 
 
Titta ett sånt fint bokmärke jag fick när jag köpte boken på Pocket Shop - med en bokmal på!
 
/Judit
 


Kommentarer
Postat av: Lena

Skall läsa denna i Lyrans jordenrunt-utmaning under hösten!

2013-09-19 @ 12:35:02
URL: http://lenasgodsaker.blogspot.se/
Postat av: Carro

Den här har stått jättelänge i min bokhylla nu och liksom bara stått.. Dags att den får bli läst snart också tror jag ;)

2013-09-19 @ 15:05:37
URL: http://romeoandjuliet.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0